Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda vo Švédsku poriadne zacvaká: Polícia mala v hľadáčiku tisícky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŠTOKHOLM - Švédsky súd priznal dnes odškodné jedenástim Rómom, ktorí zažalovali vládu za to, že boli zahrnutí do policajnej databázy na základe svojej etnickej príslušnosti. Informovala o tom agentúra AP.

Žaloba súvisí s odhaleniami švédskej tlače z roku 2013, podľa ktorých polícia v okrese Skane v južnom Švédsku zhromažďovala údaje o tisíckach ľudí rómskeho pôvodu. Mnohí z nich pritom vôbec neboli podozriví z trestnej činnosti. Polícia odmieta obvinenia, že databázu, v ktorej je zhruba 5000 osôb, zostavovala na základe etnickej príslušnosti. Priznala však, že sa do nej omylom dostali aj vzdialení príbuzní podozrivých. 

Štokholmský okresný súd dnes napokon dospel k názoru, že 11 sťažovateľov sa do databázy dostalo výhradne na základe etnickej príslušnosti, a nie kvôli podozreniam z trestnej činnosti.  Podľa sudkyne Leny Egelinovej je táto skutočnosť "obzvlášť urážlivá" s ohľadom na perzekúciu, ktorej Rómovia nezriedka čelili v minulosti. Každému z 11 Rómov vrátane troch neplnoletých preto priznala odškodné vo výške 30.000 švédskych korún (3200 eur). 

Viac o téme: OdškodnéRegisterRómoviaŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu