Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bombové útoky len posilňujú význam protiteroristických zákonov, tvrdí turecký prezident

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Bombové útoky v Turecku z posledných dní len posilnili odhodlanie tureckej vlády vzdorovať požiadavkám Európskej únie, ktorá Ankaru vyzýva na zmiernenie protiteroristických zákonov. Uviedol to dnes hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, citovala ho agentúra AP.

"Je pre nás nemožné podniknúť kroky, ktoré by oslabili Turecko a jeho boj proti terorizmu," povedal Ibrahim Kalin. "Incidenty z včerajšieho a dnešného dňa len potvrdili naše stanovisko," dodal hovorca len niekoľko hodín po tom, ako pri dnešnom bombovom útoku na policajnú stanicu v tureckom meste Midyat neďaleko hraníc so Sýriou zahynuli štyria ľudia. 

K podobnému útoku, zameranému na bezpečnostné sily, došlo aj v utorok v Istanbule. Výbuch tam zabil 11 ľudí, z toho šesť policajtov. Z oboch útokov podozrievajú turecké úrady kurdských militantov. EÚ žiada od Ankary zmenu protiteroristických zákonov a tiež splnenie viacerých technických a právnych podmienok, ktorými podmienila zavedenie bezvízového vstupu tureckých občanov. Turecko naopak pohrozilo, že ak nedôjde k liberalizácii vízového režimu, zablokuje dohodu zameranú na riešenie utečeneckej krízy, ktorú dosiahlo v marci s úniou.

Viac o téme: Bombové útokyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu