Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie ochromilo dopravu na českých hraniciach: Nákladný vlak narazil do zosuvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Veľký zosuv pôdy zo svahu u saskej obce Schmilka v tesnej blízkosti českých hraníc, asi dva kilometre na sever od obce Hřensko v Ústeckom kraji, zablokoval v pondelok večer železničnú trať medzi Prahou a Drážďanmi, informovala tlačová agentúra DPA.

Do zosuvu narazil nákladný vlak a jeho rušeň sa čiastočne vykoľajil, uviedol hovorca nemeckej polície. Pri nehode nebol nikto zranený. Prevádzku na trati by mali obnoviť počas dneška, dovtedy bude spoločnosť Deutsche Bahn zabezpečovať náhradnú autobusovú dopravu.

Hovorca povedal, že zosuv mohla vyvolať silná búrka, ktorá sa večer prehnala cez Sasko. Cez Česko postupovali od juhu na severozápad popoludní silné búrky. Priniesli so sebou krupobitie s krúpami o veľkosti dvoch až troch centimetrov, ktoré spôsobili škody najmä poľnohospodárom a záhradkárom, informoval server Novinky.cz.

Zosuv svahu ochromil medzištátnu dopravu

Zosunutie svahu na železničnú trať pri nemecko-českých hraniciach má "nesmierne dôsledky" pre medzištátnu železničnú dopravu, keďže ide o trasu využívanú vlakmi, ktoré spájajú Berlín s Prahou, Bratislavou, Budapešťou či Viedňou. Agentúra DPA o tom dnes informovala s tým, že diaľkové spoje na nemeckom území premávajú len po Drážďany, zatiaľ čo na českej strane majú konečnú v Ústí nad Labem.

Pozdĺž vylúčeného úseku železnice mali až do dnešného poludnia premávať náhradné autobusy. Podľa vyjadrenia hovorkyne Nemeckých dráh z dnešného rána bol na miesto havárie vyslaný tzv. nehodový vlak. Rušeň uviaznutej súpravy sa už podarilo nakoľajiť, po odtiahnutí však ešte bude potrebné preskúmať stav trate a zvážiť prípadnú opravu.

Ako dlho budú pokračovať práce na odstránení sutiny, ktorá sa zosunula zrejme v dôsledku búrkového počasia na približne 150-metrovom úseku, zatiaľ nie je možné odhadnúť. 

Viac o téme: VlakZosuvPrahaDrážďany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu