Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Teror a mučenie v Asadovych väzniciach: Za päť rokov 60-tisíc obetí!

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

DAMASK - Najmenej 60.000 ľudí zahynulo v sýrskych väzniciach v dôsledku mučenia alebo zlého zaobchádzania, odkedy sa v krajine pred piatimi rokmi začalo povstanie proti režimu prezidenta Bašára Asada. S odvolaním sa na zdroje zo sýrskych bezpečnostných zložiek o tom dnes informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Proopozičná skupina sídliaca v Británii, ktorá monitoruje konflikt v Sýrii za pomoci siete aktivistov v krajine, uviedla, že počet 60.000 mŕtvych pochádza od spoľahlivých zdrojov, najmä zo spravodajskej služby vzdušných síl a služieb štátnej bezpečnosti, ako aj neslávne známej väznice Sadnájá pri Damasku.

Obete zahynuli priamo následkom mučenia alebo pre nedostatok potravín a liekov vo väzenských zariadeniach, uviedlo SOHR. Samotné centrum podľa správy pomocou vlastných zdrojov zdokumentovalo smrť 14.456 väzňov, z nich 110 neplnoletých do veku 18 rokov, napísala agentúra DPA.

Sýrska opozícia presadzuje prepustenie väzňov ako humanitárne opatrenie, ktoré by pomohlo obnoviť mierové rozhovory v Ženeve. Vyšetrovatelia OSN pre oblasť ľudských práv vo februári obvinili sýrsku vládu z vyhladzovacej politiky vo väzniciach. SOHR apelovalo na svetovú organizáciu, aby vyvinula na Damask tlak na prepustenie viac než 200.000 väzňov, ktorých sýrsky režim podľa centra naďalej zadržiava.

Viac o téme: Bašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu