Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Námestník ruského ministra o Asadovi: Treba priznať, že nemá politickú budúcnosť a mal by odísť

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Osud sýrskeho prezidenta Bašára Asada už nie je jednou z podmienok rokovaní o urovnaní ozbrojeného konfliktu v Sýrii, uviedol v rozhovore pre ruský denník Izvestija námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov. Spresnil, že USA už nevyvíjajú tlak v tomto smere.

Pozícia Spojených štátov od začiatku rokovaní prešla sériou zmien, dodal Gatilov. Pripomenul, že ešte na začiatku mierových rokovaní "sa hovorilo, že bez (vyriešenia) tejto otázky (Asadovho odchodu) nie je možné viesť nijaké rokovania". 

Podľa Gatilova sa "teraz ukazuje, že táto otázka sa nepresadzuje, nie je podmienkou pre začatie rokovaní."  Ruský diplomat konštatoval, že "v tomto smere bol dosiahnutý pokrok", aj keď "treba priznať, že Asad nemá politickú budúcnosť a mal by odísť"

Gatilov poznamenal, že USA sa snažia získať súhlas Ruska na Asadov odchod z prezidentského úradu v závere rokovacieho procesu. Rusko však "stále odpovedá, že otázku o Asadovom politickom osude nebudeme riešiť my, ale (bude to) tak, ako je napísané v ženevskom komuniké z roku 2012 a v následných dokumentoch" - vrátane tých, ktoré prijala Medzinárodná skupina na podporu Sýrie, vyhlásil ruský diplomat podľa agentúry RIA Novosti. 

Asadov odchod z funkcie prezidenta Sýrie je jednou z kľúčových otázok pri hľadaní riešenia pre Sýriu. Na rokovaniach v Ženeve sýrska opozícia žiada Asadov okamžitý odchod, zatiaľ čo Moskva trvá na tom, že túto záležitosť musí riešiť sýrsky národ vo voľbách. 

Viac o téme: SýriaBašár AsadGennadij Gatilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu