Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Americký minister Kerry sa stretol s kráľom Saudskej Arábie: Toto spolu riešili

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

DŽIDDA - Americký minister zahraničia John Kerry na dnešnej schôdzke so saudskoarabským kráľom Salmánom hovoril o situácii v Sýrii a tamojšom prímerí. Kerry sa vydal do Saudskej Arábie pred jednaním, ktoré povedie budúci týždeň v Európe a ktoré sa bude týkať situácie na Blízkom východe.

V Džidde dnes Kerry povedal, že dúfa, že sýrská vláda a povstalci budú dôslednejšie dodržiavať prímerie, ktoré je v niektorých oblastiach ohrozované novými bojmi. Minister sa tiež prihováral za posilnenie humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí. Sýrska vláda tento týždeň povolila vjazd konvojov OSN s humanitárnou pomocou do obliehanej Darájie, kvôli prísnym požadavkám sýrskej strany sa ale kamióny nedostali cez poslednú kontrolu.

V Džidde s Kerrym vedľa krála jednali tiež ministri vnútra a zahraničia Saudskej Arábie Muhammad bin Najíf Saúd a Ádil Džubajr. Spojené štáty a niektoré ďalšie západné štáty spolu so Saudskou Arábiou a krajinami Perského zálivu a tiež s Tureckom podporujú v sýrskom konflikte skupiny bojujúce proti vláde, za ktorou stojí Rusko a Írán.

Podľa informácií agentúry Reuters ale Rijád považuje podporu USA za nedostatočnú a obáva sa, že Washington ustupuje od pôvodného názoru na prezidenta Bašára Asada. Spojené štáty skôr požadovali prezidentove odstúpenie, ako to chce sýrska opozícia. Rusko a Írán ale chcú, aby o Asadovi rozhodli Sýrčania vo voľbách.

Spor o prezidenta Asada ohrozuje mierové rozhovory, ktoré organizuje OSN a ktoré by mali v máji pokračovať. Ministri zahraničia Ruska a USA v utorok povedú vo Viedni stretnutie zástupcov medzinárodnej skupiny pre Sýriu, v ktorej sú niektorí členovia Ligy arabských štátov (LAS) a Európskej únie, Turecka, Íránu a Číny. V pondelok sa bude rovnako vo Viedni rokovať o Líbyi, v stredu bude Kerry v Bruseli na schôdzke s ministrami zahraničia krajín NATO.

Viac o téme: SýriaJohn KerrySalmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu