Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príbehy pasažierov a posádky egyptského airbusu: FOTO ľudí, ktorých zastihla smrť v oblakoch

Už pravdepodobne nie sú medzi živými. Zobraziť galériu (8)
Už pravdepodobne nie sú medzi živými. (Zdroj: FB, YouTube)

LONDÝN - Rodiny 66 ľudí, ktorí pravdepodobne všetci zahynuli na palube zrúteného egyptského lietadla, čelili mučivým chvíľam plným neistoty pri čakaní na informácie. Nikto zatiaľ presne nevie, čo sa stalo vo štvrtok ráno krátko po tom, čo Airbus A320 vstúpil do egyptského vzdušného priestoru. Príčinou tragédie mohla byť technická chyba, ľudské zlyhanie, ale aj teroristický útok, ku ktorému sa prikláňajú viacerí odborníci.

Tesne pred tragédiou Egyptair vydala tajná služba varovanie: Hrozí útok džihástov z Daeš

Egyptská armáda dnes našla trosky lietadla v Stredozemnom mori. Vo vzdialenosti asi 290 kilometrov severne od prístavného Alexandrie objavila aj osobné veci cestujúcich. Grécke ministerstvo obrany neskôr doplnilo, že Egypťanom sa podarilo nájsť batožinu, sedačky z lietadla aj prvé pozostatky pasažierov. Teraz vojaci pátrajú po čiernej skrinke airbusu.

Medzi 56 pasažiermi bolo 30 Egypťanov, 15 Francúzov, 2 Kanaďania, Brit, Belgičan, Iračan, Kuvajťan, Portugalčan, Alžírčan, občan Čadu, Sudánu a Saudskej Arábie. Posádku tvorili dvaja piloti, 5 členov personálu a traja egyptskí bezpečnostní pracovníci. Toto sú príbehy niektorých z nich.

Richard Osman

Britskému geológovi (40) sa len nedávno narodilo druhé dieťa, dcérka Olympe. Do Káhiry smeroval kvôli práci pre firmu, ktorá ťažila zlato. Jeho brat Alistair sa pre ITV News vyjadril, že bol "obdivuhodným" a "milujúcim" človekom. "Bol workoholik a nikdy sa odchýlil od správnej cesty. Bol to veľmi obdivuhodný človek a veľa ľudí ho obdivovalo pre jeho silu a hodnoty," uviedol.

Mohammad Mamdouh Assem - kopilot

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB, YouTube)

O tom, že sa stane pilotom, sníval už od detstva. Jeho otec pracuje pre Egyptair ako člen posádky. V rozhovore pre The Daily Beast jeho kamarát Omar Nasef povedal: "Bol to neuveriteľný človek. Miloval lietanie. Bola to práca jeho snov."

Mohammed Saeed Ali Shakir - pilot

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB, YouTube)

Podľa spoločnosti EgypAir išlo o skúseného pilota, ktorý mal odlietaných viac ako 6000 hodín. V nadväznosti na správy o jeho smrti si mnoho spolupracovníkov zmenilo profilové fotografie na sociálnych sieťach na čierne štvorce.

Marwa Hamdyová

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: haleh banani, SITA/AP)

Matka troch synov vo veku od 11 do 16 rokov je pôvodom Kanaďanka, ale po vydaji za Egypťana sa pred desiatimi rokmi presťahovala do Káhiry, kde pracovala ako projektová manažérka pre IBM. V Paríži bola na návšteve svojej rodiny.

Pascal Hess

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB, YouTube)

Jeden z 15 francúzskych občanov, ktorí boli na palube, sa podľa svojich priateľov obával, že sa nedostane do lietadla, pretože stratil pas. Fotograf a zároveň blázon do volejbalu z Normandie nespal poriadne tri dni, čo sa strachoval, že nebude môcť odletieť na 10-dňovú dovolenku k Červenému moru. Napokon pas niekto našiel na ulici a vrátil mu ho.

Quentin Heslouin

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB)

Quentin žil v Londýne a v lietadle mal cestovať spolu so svojím 75-ročným otcom. Pôsobil ako viceprezident firmy.

Pierre Heslouin

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB)

Quentinov otec bol milovaným a rešpektovaným človekom. Kedysi pracoval ako úradník v meste Nogent-sur-Marne. Podľa celoživotnej priateľky bol Pierre tým, pre koho priateľstvo, rodina a služba komunite znamenala všetko.

Samer Ezz El-Deen

Príbehy pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB, YouTube)

Bola pravdepodobne letuškou v zrútenom airbuse. Podľa jej príbuznej sa iba nedávno vydala a jej rodina márne dúfala, že bola unesená, ale stále je nažive.

Ahmed Helal

Riaditeľ (40) firmy Procter & Gamble v severnom Francúzsku pochádzal z Egypta. Na tejto pozícii pôsobil od júna 2014, informovala regionálna rozhlasová stanica France Bleu Picardie.

Joao Silva

Portugalský stavebný inžinier (61) bol otcom štyroch detí. Pracoval v Johannesburgu v Južnej Afrike pre spoločnosť Mota-Engil.

Abdel Mohsen Al-Sohaili

Kuvajtský ekonóm cestoval do Káhiry na trojdňovú dovolenku. Informoval portál mirror.co.uk.

Viac o téme: AirbusEgyptairMS803
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu