Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump nezniesol kritiku britského premiéra: Ak ma zvolia, s Cameronom budem mať zlé vzťahy

Trumpa zjavne Cameronova kritika zasiahla.
Trumpa zjavne Cameronova kritika zasiahla. (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Donald Trump, pravdepodobný kandidát Republikánskej strany na prezidenta USA, dnes pripustil, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách by mohol mať zlé vzťahy s britským premiérom Davidom Cameronom - okrem iného aj kvôli jeho kritike na Trumpovu adresu.

Táto kritika súvisela s Trumpovým návrhom dočasne zakázať moslimom vstup do USA. Cameron Trumpove slová vtedy označil za "hlúpe a nesprávne", pričom dodal, že za svoj názor sa mu nemieni ospravedlňovať. Trump dnes v rozhovore pre reláciu Good Morning Britain britskej televízie ITV pripustil, že "to vyzerá tak, že nebudeme mať veľmi dobré vzťahy. Kto ho vie". Súčasne však v dobré vzťahy s britským ministerským predsedom vyjadril nádej, i keď sa podľa neho zdá, že "(Cameron) nie je pripravený venovať sa riešeniu tohto problému".

V rozhovore Trump opäť uviedol, že Británii "bude lepšie mimo EÚ", i keď uznal, že rozhodnúť o tom musia samotní britskí voliči v referende, ktoré bude 23. júna. O Európskej únii sa vyjadril, že "je veľmi byrokratická a ťažko s ňou vychádzať". Trump sa vyjadril aj k osobe nového londýnskeho primátora Sadiqa Khana, prvého moslima v dejinách v tejto funkcii. Na otázku, či ho urazili Khanove slová, že o islame nič nevie, Trump uviedol, že to bolo "veľmi hrubé" vyjadrenie. "Odkážte mu, že si to zapamätám," vyhlásil Trump.

Khanove slová boli takisto reakciou na Trumpov návrh ohľadom vstupu moslimov na územie USA. Nový londýnsky starosta totiž uviedol, že ak sa Trump stane prezidentom USA, on sa do USA nedostane kvôli svojmu vierovyznaniu, čo by znamenalo, že by nemohol spolupracovať so starostami amerických miest. Trump mu na to odkázal, že ako starosta Londýna by mohol dostať výnimku. Khan toto "privilégium" odmietol a obvinil Trumpa, že svojou neznalosťou o islame robí z Británie a USA menej bezpečné krajiny.

Viac o téme: Donald TrumpDavid Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu