Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Saudskej Arábii odhalili špiónsku sieť: Pätnásť odsúdených čaká povraz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: soy402.com)

RIJÁD - Súd v saudskoarabskej metropole Rijád odsúdil dnes na trest smrti 15 ľudí, ktorých usvedčil zo špionáže v prospech Iránu. Informovala o tom dnes televízia al-Arabíja. Všetci odsúdení sú civilisti.

V kauze súvisiacej s odhalením špionážnej bunky, ktorá údajne pracovala v prospech Iránu, bolo zapletených 32 ľudí. Medzi nimi bolo 30 Saudskoarabov, jeden Iránec a jeden občan Afganistanu.

Saudskoarabské médiá vo februári informovali, že zadržaní boli obvinení z toho, že v spolupráci s iránskou tajnou službou vytvorili v kráľovstve špionážnu sieť a jej prostredníctvom dodávali Iránu informácie o saudskoarabských vojenských aktivitách.

V správach sa tiež uvádzalo, že odhalená sieť špiónov mala spáchať sabotážne akcie voči saudskoarabským ekonomickým záujmom, rozpútať v tejto krajine náboženské nepokoje, verbovať ďalšie osoby a zapájať sa v kráľovstve do protivládnych protestov. Medzi vládami prevažne šiitského Iránu a sunnitského kráľovstva panujú veľmi napäté vzťahy. Okrem iného aj pre to, že sú angažované na proti sebe stojacich stranách vojenského konfliktu v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu