Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opoziční poslanci prichádzajú s novým návrhom, chcú presadiť automatické licencie pre autobusy

Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič
Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Udeľovanie licencií pre autobusovú dopravu by sa malo zmeniť. V novele zákona o cestnej doprave to navrhujú poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA. Opoziční zákonodarcovia presadzujú, aby zákon taxatívne stanovoval podmienky, kedy sa licencia neudelí, v ostatných prípadoch bude licencia nárokovateľná. Právna norma zároveň z aktuálneho zákona vypúšťa možnosť dopravného správneho orgánu ukladať žiadateľovi „nezmyselné“ povinnosti, ktoré by mal vyriešiť trh a takisto zužuje okruh dôvodov, pre ktoré možno licenciu odňať.

Predložením návrhu poslanci SaS a OĽaNO-NOVA sledujú otvorenie konkurenčného prostredia a zabraňujú možnosti zneužitia zákona pri udeľovaní licencií na jednotlivé autobusové linky. „Dopravcovia už v súčasnosti podľa európskej legislatívy musia spĺňať predpoklady na výkon svojej činnosti a podľa názoru predkladateľov tieto dostatočne chránia spotrebiteľa. Predkladaná novela zákona umožní rozšírenie počtu komerčných autobusových liniek, zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu a v konečnom dôsledku kvalitnejšie služby pre spotrebiteľa,“ vysvetľujú opoziční poslanci. 

Predloženou právnou normou chcú liberáli a obyčajní ľudia odstrániť niektoré deformácie podnikateľského prostredia, ktoré bránia podnikať v autobusovej doprave a likvidujú tak konkurenciu skôr, než stihne vzniknúť. „V zákone o cestnej doprave sa menia predovšetkým tie ustanovenia, ktoré sú nepresné, zneužiteľné a dávajú neprimeranú právomoc dopravnému správnemu orgánu,“ konštatujú opoziční zákonodarcovia. 

Vzhľadom na to, že navrhovanou novelou získava licencia nárokovateľný charakter, vypúšťa sa z platnej normy veta, podľa ktorej zriadiť autobusovú linku a zmeniť trasu autobusovej linky, ktorá presahuje územný obvod dopravného správneho orgánu, možno len so súhlasom dopravných správnych orgánov rovnakého druhu a stupňa v územných obvodoch na trase autobusovej linky. Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. 

Viac o téme: LicencieSaSOĽaNO-NOVAAutobusová doprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu