Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turecký prezident sa pustil do Únie: Dovolíte teroristom, aby si postavili stany

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že jeho krajina nebude kvôli liberalizácii vízového režimu zo strany Európskej únie meniť svoje protiteroristické zákony. Erdogan navyše EÚ odkázal, aby "išla svojou cestou" s tým, že Turecko pôjde tou svojou. Povedal to deň po ohlásení odstúpenia premiéra Ahmeta Davotugla, ktorý dohodu s Bruselom vyrokoval.

Európska únia vyzvala Turecko, aby revidovalo svoje protiteroristické zákony výmenou za poskytnutie možnosti krátkodobého bezvízového cestovania do štátov EÚ, spresnila agentúra AP. Ide o jedno z piatich dosiaľ nesplnených kritérií, na ktoré v súlade s touto dohodou musia pristúpiť turecké úrady.

"Keď je Turecko terčom útoku teroristickej organizácie zo všetkých strán, EÚ nám tvrdí, aby sme zmenili naše protiteroristické zákony výmenou za dohodu o vízach," povedal Erdogan v dnešnom prejave vysielanom v televízii. "Vy (EÚ) dovolíte teroristom, aby si postavili stany, poviete, že to robíte v mene demokracie," povedal v odkaze na to, že symboly v Turecku zakázanej povstaleckej Strany kurdských pracujúcich (PKK) boli podľa tureckých predstaviteľov nedávno zahliadnuté pri demonštráciách a v stanoch postavených neďaleko budovy Európskeho parlamentu v Bruseli.

"A potom nám poviete, pokiaľ si zmeníte toto (protiteroristické zákony), my stiahneme víza. Pardon, pôjdeme svojou cestou a vy si choďte tou svojou. Uzatvárajte si dohody s kým chcete," pokračoval Erdogan. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok oznámil, že 22. mája odstúpi z funkcie predsedu vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), čo otvorí aj cestu výmene na poste predsedu vlády. V uplynulých dňoch sa v Turecku objavili správy, že Davutoglu zvažuje rezignáciu na pozadí rozporov s prezidentom Erdoganom.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu