Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecký prezident má toho dosť: Skupine Daeš chce zasadiť úder

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko sa chystá na zásah proti džihádistickej organizácii Daeš. Dodal, že jeho krajina však preň nezískala podporu od svojich spojencov, ktorí majú v regióne svoje ozbrojené sily.

Vysvetlil, že operácia sa pripravuje vzhľadom na opakujúce sa problémy v tureckom pohraničnom meste Kilis, ktoré je veľmi často terčom mínometných útokov zo sýrskej strany spoločných hraníc, a to z územia dobytého extrémistickým Daešom. Erdogan poznamenal, že Turecko zatiaľ nezískalo "želanú podporu" od svojich spojencov, najmä od krajín, ktoré už majú v regióne svoje ozbrojené sily.

V Turecku sa nachádza strategicky dôležitá letecká základňa Incirlik, ktorú lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície používajú pri svojich náletoch na pozície Daeš. Turecký prezident dnes, podobne ako aj v uplynulých dňoch, kritizoval neochotu spojencov pomôcť Turecku v boji proti Daeš. 

"Tí, ktorí prevracali svet naruby, keď Daeš páchal útoky proti nim, teraz nechávajú Turecko v jeho boji proti tej istej organizácii osamotené," vyhlásil Erdogan dnes v Ankare. Dodal, že Daeš na Turecko útočí na dvoch frontoch: samovražednými atentátmi i ostreľovaním pohraničia. Kilis, kde sýrski utečenci počtom prevyšujú miestnych obyvateľov, trpí cezhraničným ostreľovaním od polovice januára. Ostreľovanie si vyžiadalo životy 21 ľudí a desiatky zranených.

Viac o téme: ZásahRecep Tayyip ErdoganDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu