Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Írsky parlament sa vyslovil jasne: Tamojší premiér si ponechá funkciu

Enda Kenny
Enda Kenny (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Írski zákonodarcovia odsúhlasili dnes tesnou väčšinou zotrvanie doterajšieho premiéra Endu Kennyho vo funkcii po tom, ako hlavné politické strany dosiahli minulý týždeň dohodu umožňujúcu zostavenie menšinovej vlády. Opätovným zvolením Kennyho sa končí 70 dní trvajúca patová situácia po nerozhodných voľbách v Írsku, konštatuje agentúra AP.

Šéfa strany Fine Gael podporilo v dnešnom hlasovaní 59 zo 158 členov parlamentu, ďalších 49 hlasovalo proti. Kennyho menšinová vláda, ktorá je v írskych pomeroch nezvyčajným úkazom, dokáže fungovať len vďaka podpore najsilnejšej opozičnej strany Fiana Fáil. Tá uzavrela po niekoľkých týždňoch rokovaní rámcovú dohodu s Fine Gael ohľadne riešenie základných sporných otázok, dnešného hlasovania o premiérovi sa však zdržala.

Kennyho Fine Gael vo voľbách z 26. februára získala v parlamente iba 50 kresiel, zatiaľ čo labouristi, ktorí boli predošlých päť rokov jej koaličnými partnermi, utrpeli zničujúce straty. Fine Gael okrem kompromisu s Fiana Fáil dosiahla i samostatné politické dohody s nezávislými zákonodarcami, z ktorých traja získali posty v novom Kennyho kabinete.

Po parlamentných voľbách z 26. februára sa Írsko ocitlo v podobnej situácii ako Španielsko, kde sa v dôsledku oslabenia dominantných politických strán nepodarilo po voľbách zostaviť novú vládu. V Španielsku nedospeli k dohode ani štyri mesiace po voľbách, takže koncom júna by sa tam mali uskutočniť predčasné voľby.

Viac o téme: PremiérÍrskoEnda Kenny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu