Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Požiar v tábore pre vnútorne presídlené osoby: Desiatky ich príbytkov zhoreli do tla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

RANGÚN - Približne 50 príbytkov v tábore pre vnútorne presídlené osoby zhorelo pri požiari, ktorý vypukol v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska. S odvolaním sa na výpovede svedkov o tom informuje agentúra Reuters.

Obyvateľmi tohto tábora aj ďalších podobných, ktoré sa v rovnakej oblasti nachádzajú, sú prevažne príslušníci menšiny moslimských Rohingov. Tí sem boli vysídlení po bojoch s etnickými budhistami v roku 2012. Požiar, ktorý vypukol v tábore neďaleko metropoly Jakchainského štátu Sittuej, sa hasičom podarilo zlikvidovať. Jeho príčina doposiaľ známa nie je. Záchranári ošetrili tiež niekoľko zranených. Každý z tamojších provizórnych príbytkov poskytuje útočisko približne šiestim rodinám.

Nábožensky motivovaný konflikt na západe Mjanmarska vypukol v roku 2012, napätie medzi moslimskou menšinou Rohingov a miestnym etnikom Arakancov, ktorí sú rovnako ako väčšina Mjanmarčanov budhisti, však trvalo už dlhšie.

Výsledkom sporadických stretov a údajného prenasledovania je podľa údajov OSN odkázanosť približne 300.000 Rohingov na humanitárnu pomoc. Z nich asi 140.000 stále žije v táboroch, ktoré mali byť len dočasné. Mjanmarská vláda nepovažuje Rohingov za pôvodnú národnostnú skupinu a mnohí z viac ako milióna príslušníkov tohto etnika sú oficiálne osobami bez štátnej príslušnosti.

Viac o téme: PožiarUtečenciMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu