Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sýrsky konflikt sa vymkol spod kontroly: Nórsko tam posiela vojakov na výcvik bojových skupín

Sýria Zobraziť galériu (2)
Sýria (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Sýrsky konflikt sa "vo viacerých smeroch vymkol spod kontroly", povedal dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý dnes v Ženeve otvoril druhý deň rokovaní s cieľom nájsť spôsob, ako obnoviť prímerie v Sýrii v období pokračujúcich útokov v meste Aleppo. Informovala o tom agentúra AP.

Pokrok podľa Kerryho nastal pri napĺňaní plánu na zníženie intenzity bojov v Aleppe. Stále je však čo robiť a úspech sa nedá zaručiť, povedal po rokovaniach s diplomatmi arabských krajín. Prímerie nastolené vo februári prispelo podľa neho k čiastočnému zastaveniu bojov v Sýrii, straty však v uplynulých dňoch znova eskalovali. Iba za posledných deväť dní zahynulo v Aleppe údajne 250 ľudí. 

Kerry na spoločnej tlačovej konferencii s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom pripustil, že konflikt je "v mnohých ohľadoch mimo kontroly a hlboko znepokojujúci". Deväť týždňov trvajúce zastavenie nepriateľských akcií malo podľa neho "hlboko pozitívny účinok" a zachránilo mnoho životov. V uplynulých týždňoch je však vystavené "zaťažkávacej skúške". 

John Kerry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)
Kerryho rokovania v Ženeve sa konajú deň po tom, čo sýrska armáda predĺžila prímerie v okolí metropoly Damask o ďalších 24 hodín a vo veľkej časti krajiny - s výnimkou Aleppa - zavládol relatívny pokoj. Na Aleppo - najväčšie mesto v krajine a kľúčové bojisko v občianskej vojne - sa prímerie 

Sýrska armáda vyhlásila v piatok minulý týždeň jednostranné prímerie v okolí Damasku na 24 hodín a v pobrežnej provincii Lázikíja na 72 hodín. Viac ako 30 povstaleckých frakcií však v sobotu avizovalo, že toto prímerie nebude dodržiavať, kým ho vláda nerozšíri na celú krajinu. 

Šéf OSN je hlboko znepokojený eskaláciou bojov v Sýrii

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je "hlboko znepokojený" obnovenými bojmi v Sýrii a vyzýva všetky strany na "okamžitý návrat" k prímeriu a ochrane civilistov. Oznámil to dnes jeho hovorca Stéphane Dujarric.

"Generálny tajomník je hlboko znepokojený nebezpečným stupňovaním bojov v Aleppe a jeho okolí a neprípustným utrpením, ktoré vedie k narastajúcemu počtu úmrtí a väčšej skaze medzi civilistami," uviedol Dujarric, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. 

"Stroskotanie prímeria a obnovenie nepriateľských akcií prinesú iba viac násilia, smrti a skazy. A zároveň to oslabí úsilie hľadať na rokovaniach riešenie, ako ukončiť túto surovú vojnu," dodal hovorca šéfa OSN. 

Nórsko vyšle 60 vojakov na výcvik sýrskych bojových skupín

Nórsko plánuje vyslať 60 vojakov do Sýrie, aby poskytovali výcvik miestnym bojovníkom v rámci medzinárodného úsilia o potlačenie militantov z extrémistickej skupiny Daeš. Oznámila to dnes nórska premiérka Erna Solbergová.

Príslušníci nórskych ozbrojených zložiek budú plniť úlohu poradného orgánu a výcvikové zložky sa nebudú v súlade s medzinárodnou koaličnou stratégiou zúčastňovať na bojových operáciách uviedla na tlačovej besede Solbergová. Vojaci budú mať základňu v Jordánsku, dodala. 
Nórsko už v minulosti podobným spôsobom vyslalo vojakov na výcvik ozbrojených zložiek v severnom Iraku, napísala agentúra DPA. 

Rozhodnutie o vyslaní nórskych vojakov do Sýrie s uskutočnilo na základe požiadavky zo strany medzinárodnej koalície a nórskych spojencov - USA, Británie a Francúzska, doplnila ministerka obrany Ine Marie Eriksenová Söreideová. Sýrske ozbrojené skupiny, ktoré budú trénovať vojaci z Nórska, však vláda tejto škandinávskej krajiny nešpecifikovala. 

Minister zahraničných vecí Börge Brende uviedol, že Štokholm plánuje prispieť 200 miliónmi dánskych korún (v prepočte zhruba 27 miliónov eur) na pomoc civilistom v oblastiach Iraku a Sýrie, z ktorých sa podarilo vytlačiť extrémistov z Daeš. Ďalších 50 miliónov korún (v prepočte zhruba 6,7 milióna eur) vyčlení na zmapovanie a odstránenie mín z území v minulosti ovládaných Daeš. 

Viac o téme: SýriaJohn KerryDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu