Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šefčovič vkladá do Slovenska veľkú dôveru: Predsedníctvo zvládneme

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes v Bruseli uviedol, že nemá informácie o tom, že by medzi lídrami EÚ vládli obavy ohľadom výkonu slovenského predsedníctva v únii, ktoré oficiálne začne plynúť od 1. júla tohto roka.

Šefčovič, ktorý sa zúčastnil na dnešnom príhovore predsedu vlády SR Roberta Fica k zamestnancom Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli, vyjadril presvedčenie, že Slovensko uskutočnilo dostatočné prípravy na to, aby zvládlo svoje historicky prvé šéfovanie v Rade EÚ.

Na otázku, či nemá informácie, že by medzi politikmi a diplomatmi EÚ vládli obavy, že Slovensko ako krajina z regiónu strednej Európy, ktorý sa kriticky stavia k niektorým plánom Bruselu, nezvládne náročné výzvy riadenia európskej politiky, Šefčovič uviedol, že o takýchto obavách nevie. Pripomenul, že Slovensko má tradíciu veľmi silne proeurópsky orientovanej krajiny. "Je to krajina, ktorá je vo všetkých najužších zoskupeniach, od eurozóny po Schengen, a vždy mala proeurópsku orientáciu," konštatoval slovenský eurokomisár. Zároveň priznal, že "jediným polarizujúcim momentom" bude pre Slovensko otázka migrácie.

Šefčovič upozornil na dobré osobné vzťahy medzi kľúčovými ministrami slovenskej vlády a eurokomisármi, ktoré sa formovali dlhší čas. "Aj preto nepociťujem žiadne obavy, že by sme nemali toto predsedníctvo zvládnuť," povedal Šefčovič. Dodal, že v kontexte našich príprav na polročné riadenie európskej agendy veľmi pozitívne vníma široké prípravy slovenskej strany, ktoré viedli k tomu, že do Bruselu prišli kvalitne pripravení ľudia. Okrem toho slovenskí diplomati majú veľmi dobré meno v Bruseli a očakáva sa, že aj tento moment sa využije v prospech nášho predsedníctva.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičPredsedníctvo EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu