Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN apeluje na Slovensko: Do roka musíme vymyslieť spôsoby ako vyhovieť týmto ľuďom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci by pri navrhovaní stavieb či dopravy mali viac myslieť na ich prístupnosť zdravotne postihnutým. Zvýšiť by sa mohol i počet kvalifikovaných tlmočníkov posunkovej reči pri poskytovaní verejných služieb a štát by mohol tiež posilniť podporu prechodu z chránených dielní na otvorený trh práce. Vláde SR to odporúča Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím.

Dokopy 43 odporúčaní k tejto problematike zverejnil výbor začiatkom tohto apríla po tom, čo videl východiskovú správu vlády o implementácii dohovoru, ktorý rieši práva hendikepovaných ľudí. Odporúčania majú zefektívniť jeho zavádzanie do praxe. Informovala o tom Michaela Hajduková z Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR.

Prioritou pre Slovensko je riešiť povinnú odbornú prípravu pracovníkov súdov či štátnej správy v oblasti práv osôb so zdravotným postihnutím, upozornil výbor. Ďalšou je budovať kapacity kontaktného miesta a koordinačného mechanizmu, ktoré budú plniť úlohy vyplývajúce z dohovoru. Dôležité je i podporovať účasť osôb so zdravotným postihnutím na monitorovaní implementácie dohovoru. "Výbor OSN žiada byť informovaný o postupe riešenia týchto dvoch úloh do jedného roka od zverejnenia záverečných odporúčaní," povedala Hajduková.

Ten odporúča tiež zabezpečiť štandardizáciu Braillovho písma a inkluzívne predškolské vzdelávanie pre všetky deti so zdravotným postihnutím či vybudovať komplexnú sieť včasnej intervencie pre zdravotne postihnuté deti a rozšíriť finančnú podporu ich rodín. Odporúčania majú pre hendikepovaných ľudí veľký význam, zdôraznila Hajduková. Organizácie združujúce zdravotne postihnutých preto podľa nej vyzvali vládu, aby odporúčania pretavila do reality i do legislatívnych opatrení v rokoch 2016–2020.

Viac o téme: Zdravotne postihnutíSlovenskoOSNOdporúčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu