Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trumpovo sebavedomie stúpa: Keby bola Clintonová chlap, nezíska ani päť percent

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Utorňajšie republikánske primárky v piatich amerických štátoch vyhral Donald Trump. Vyplýva to z dnes zverejnených odhadov televízie CNN. Vyhlásil sa za "pravdepodobného kandidáta" Republikánskej strany na úrad prezidenta USA v novembrových voľbách, a to napriek tomu, že si ešte nezabezpečil dostatok delegátov pre nomináciu, informovala dnes agentúra AP.

Trumpove slová zazneli po utorňajších republikánskych primárkach v piatich štátoch, kde zvíťazil. Svojich protikandidátov Teda Cruza a Johna Kasicha nechal ďaleko za sebou a vyzval ich, aby odstúpili zo súboja.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Trump obrátil pozornosť aj na uchádzačku o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany Hillary Clintonovú. Sľúbil, že ak bude on zvolený za prezidenta, urobí pre ženy viac ako ona. Bývalá šéfka diplomacie si podľa Trumpa vedie vo voľbách dobre len preto, že je ženou.

"Úprimne povedané, ak by bola Hillary Clintonová mužom, myslím si, že by nezískala ani päť percent... Jediná vec, ktorú má, je ženská karta. A krásne na tom je to, že ženy ju nemajú radi," povedal Trump novinárom v New Yorku.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Trump vyhral primárky v piatich štátoch 

Podľa odhadov televízie CNN Trump získal v Connecticute 59,6 percenta hlasov, Marylande 54,5, Pennsylvánii 57,9, Delaware 61,1 a v štáte Rhode Islande 64,6. Svojich protikandidátov Teda Cruza a Johna Kasicha nechal ďaleko za sebou.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa odhadov agentúry AP si Trump v utorok zabezpečil najmenej 105 zo 118 delegátov. Celkovo si tak zabezpečil 950 delegátov, pričom Ted Cruz 559 a John Kasich 153. Trump sa tak približuje k hranici 1237 delegátov, ktorých potrebuje na zaistenie oficiálnej prezidentskej nominácie na zjazde republikánov v júli.

Viac o téme: RepublikániDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu