Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo vzduchu visí nepredvídateľná hrozba: Taliban sľubuje pomstu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganské militantné hnutie Taliban varovalo, že pomstí smrť šiestich militantov, ktorých dnes obesili po usvedčení z terorizmu. Vyhlásil, že "tisíce mudžahídov sú pripravené vykonať pomstu". Úrady popravili štyroch členov Talibanu, člena al-Káidy a člena siete Hakkáníovcov, informovala agentúra DPA, ktorá mala zoznam k dispozícii.

Vláda uviedla, že jeden z militantov bol uznaný za vinného z účasti na atentáte na bývalého afganského prezidenta Burhánuddína Rabbáního - stojaceho na čele Najvyššej mierovej rady, ktorá mala začať rokovania s Talibanom. K atentátu došlo v septembri 2011. Rabbáního zabil samovražedný atentátnik, ktorý sa vydával za mierového emisára Talibanu.

Po aprílovom samovražednom útoku v Kábule, ktorý si vyžiadal najmenej 64 mŕtvych, afganský prezident Ašraf Ghaní sľúbil, že vláda zaujme tvrdší postoj voči militantom. "Popravy však nie sú protipovstaleckou politikou," uviedol Ahmad Šúja z medzinárodnej organizácie pre ochranu ľudských práv Human Rights Watch. "V chybnom súdnom systéme, aký má Afganistan, ide o porušenie ľudských práv," dodal.

Viac o téme: PomstaTalibanAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu