Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokujúce rozhodnutie školy vo Švajčiarsku: Dvaja moslimskí študenti rozdelili spoločnosť

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

ŽENEVA - S nezvyčajným rozhodnutím prišlo vedenie v istej škole vo Švajčiarsku. Dvaja moslimskí študenti už nemusia podávať učiteľkám ruku, ako je to miestnym zvykom. Ich viera im to totiž nepovoľuje. Rozhodnutie školy vyvolalo v spoločnosti poriadny rozruch.

Dvom moslimským študentom z Therwil vo Švajčiarsku škola povolila výnimku. Chlapci (14, 15) sa sťažovali, že im viera nedovoľuje fyzický kontakt so ženou, ak to nie je ich blízka príbuzná. Rozhodnutie školy vyvolalo množstvo protichodných názorov. Jedni ho privítali s pochopením, iní ho kritizujú. 

Ako informuje agentúru AFP, rozhodnutie sa nepáči aj niektorým politikom. Ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugaová uviedla, že podanie ruky je neodmysliteľnou súčasťou švajčiarskej kultúry.

Felix Muerte, šéf parlamentného výboru pre vedu, školstvo a kultúru povedal, že pozdrav je výrazom úcty a dobrých mravov. Podľa Christopha Eymanna, predsedu združenia kantonálnych ministrov školstva "nemožno tolerovať, aby sa k ženám vo verejných službách pristupovalo inak ako k mužom".

Reakcia moslimov

Podľa miestnych moslimov je debata, ktorá okolo podávania rúk vznikla, príliš vyhrotená. "Jeden by si myslel, že sú ohrozené základné švajčiarske hodnoty, ale zatiaľ sa tento prípad týka len dvoch študentov strednej školy, ktorí si priali zdraviť svoju učiteľku inak ako potrasením rúk," znie stanovisko Ústrednej rady moslimov vo Švajčiarsku.

 

Viac o téme: ŽenaŠtudentiUčiteľkaMuslimovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu