Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Boje v Náhornom Karabachu si vyžiadali prvé obete: OSN vyzýva na ukončenie bojov

Serž Sarkisjan Zobraziť galériu (6)
Serž Sarkisjan (Zdroj: SITA)

JEREVAN - Arménsky prezident Serž Sarkisjan dnes oznámil, že dnešných počas bojov v Náhornom Karabachu prišlo o život 18 arménskych vojakov a ďalších 35 ich bolo zranených, informovala agentúra RIA Novosti.

Na zasadnutí Rady národnej bezpečnosti prezident označil dnešné zrážky za najzávažnejšie od obnovenia prímeria v roku 1994, pričom zodpovednosť za tento stav zvalil na Azerbajdžan. "Vďaka včasnej reakcii arménskych síl bolo možné nielen získať kontrolu nad situáciou, ale aj spôsobiť protivníkovi citeľné straty," vyhlásil Sarkisjan. 

FOTO Boje v Náhornom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany pred tým informoval, že v obnovených bojoch v oblasti Náhorného Karabachu padlo 12 azerbajdžanských vojakov. Podľa jeho oznámenia situácia v oblasti konfliktu sa mierne upokojila, ale stále je napätá. 

Podľa azerbajdžanských zdrojov v bojoch prišli o život aj civilisti, ich počet však zatiaľ nie je známy. Obe krajiny dnes informovali o vyostrení situácie v oblasti Náhorného Karabachu: kým azerbajdžanské ministerstvo obrany tvrdí, že arménska armáda ostreľovala jeho pozície v spornej oblasti, arménsky rezort obrany informoval o útočných akciách azerbajdžanskej strany.

Tá dnes vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila, že azerbajdžanskí vojaci sa prelomili frontovú líniu arménskej armády a zmocnili celého radu strategických výšin a obcí v Náhornom Karabachu. Hlboké znepokojenie z vojenskej eskalácie v oblasti Náhorného Karabachu dnes vyjadrili najvyšší predstavitelia viacerých medzinárodných organizácií, západných štátov i Ruska. 

Generálny tajomník OSN vyzval na okamžité ukončenie bojov v Karabachu

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyzval na okamžité ukončenie ozbrojených potýčok v oblasti Náhorného Karabachu a na plnenie dohody o zastavení paľby. Vo svojom vyhlásení generálny tajomník vyjadruje hlboké znepokojenie v súvislosti so správami o "mnohých prípadoch porušenia režimu zastavenia paľby, ako aj o veľkom počte obetí, a to i v radoch civilistov". 

FOTO Boje v Náhornom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Azerbajdžan a Arménsko, ktoré sa už roky sporia o Náhorný Karabach, dnes informovali o vyostrení situácie v oblasti: kým azerbajdžanské ministerstvo obrany tvrdí, že arménska armáda ostreľovala jeho pozície v spornej oblasti, arménsky rezort obrany informoval o útočných akciách azerbajdžanskej strany. Tá dnes vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila, že azerbajdžanskí vojaci sa prelomili frontovú líniu arménskej armády a zmocnili celého radu strategických výšin a obcí v Náhornom Karabachu a začali sa tam opevňovať. 

FOTO Boje v Náhornom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Hlboké znepokojenie z vojenskej eskalácie v oblasti Náhorného Karabachu dnes vyjadrili najvyšší predstavitelia viacerých medzinárodných organizácií, západných štátov i Ruska. 

Za urovnanie konfliktu v Náhornom Karabachu sa dnes vyslovil aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Francúzsky prezident Francois Hollande upozornil, že karabašský konflikt je možné riešiť len prostredníctvom rokovaní. Zdôraznil tiež, že strany konfliktu musia bezpodmienečne dodržiavať dohodu o prímerí. 

Azerbajdžan oznámil jednostranné zastavenie paľby v Náhornom Karabachu

Azerbajdžan dnes oznámil rozhodnutie jednostranne zastaviť paľbu v oblasti konfliktu v Náhornom Karabachu, kde sa od soboty obnovili zrážky medzi azerbajdžanskou armádou a silami odštiepeneckého regiónu. Komentár arménskej strany k najnovšiemu vývoju zatiaľ nie je známy.
Hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany dnes podľa agentúry RIA Novosti informoval, že "Azerbajdžan sa jednostranne rozhodol zastaviť odvetné vojenské operácie a bude opevňovať územia oslobodené od soboty"

Hovorca však súčasne varoval, že ak bude arménska strana pokračovať "v provokáciách, reakcia azerbajdžanskej strany bude tvrdá a bude prijaté rozhodnutie obnoviť útočné operácie". Úrady Azerbajdžanu i separatistickej enklávy Náhorný Karabach predtým dnes dopoludnia podľa agentúry AP informovali o pokračovaní ozbrojených zrážok, ktoré si od soboty, keď vypukli, vyžiadali na oboch stranách už najmenej 30 obetí na životoch.  

FOTO Boje v Náhornom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Hovorca azerbajdžanskej armády dnes agentúru AP informoval, že pozície azerbajdžanskej armády boli v noci nadnes ostreľované arménskymi silami, ktoré zasa druhú stranu obvinili z raketových a delostreleckých útokov a z nasadenia ďalších ťažkých zbraní. Azerbajdžan v sobotu priznal 12 padlých vojakov, Arménsko prišlo o 18 vojakov. Zo zodpovednosti za najzávažnejšie vyostrenie napätia v oblasti za posledných 20 rokov sa obe strany konfliktu obviňujú navzájom. Od soboty tiež podávajú rozporuplné informácie o stratách nepriateľa, ktorý ich následne dementuje.

Mnohé západné štáty, ako i Rusko a krajiny regiónu - napríklad Turecko či Irán - a viaceré medzinárodné organizácie vrátane OSN vyzývajú od soboty Arménsko i Azerbajdžan na zdržanlivosť, okamžité zastavenie paľby a dodržiavanie dohody o prímerí vyzvali obe strany konfliktu.

Turecký prezident: Stojíme pri Azerbajdžane až do samého konca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil podporu Azerbajdžanu v jeho konflikte s Arménskom ohľadne separatistického regiónu Náhorný Karabach.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V rámci svojej návštevy Spojených štátov Erdogan povedal pre azerbajdžanské médiá, že "budeme Azerbajdžan podporovať až do samého konca". Jeho vyjadrenie cituje agentúra AP na základe dnešného oznámenia tureckej prezidentskej kancelárie. Súčasný incident je najhorším od roku 1994, keď sa v tejto juhokaukazskej oblasti skončila skutočná vojna.

Viac o téme: Pan Ki-munSerž SarkisjanNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu