Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pašeráci zverejnili odvážny inzerát: TOTO ponúkajú utečencom na ceste do Európy, Taliani v pozore

Utečenci Zobraziť galériu (3)
Utečenci (Zdroj: SITA)

ANKARA - Pašeráci, ktorí chcú zarobiť na nešťastí ľudí utekajúcich z domovov, využívajú najrôznejšie metódy. Tie sú často za hranicami morálky. Najnovšie ponúkajú migrantom cestu z Turecka cez Taliansko miesto trasy cez Grécko, kde im hrozí deportácia. Rafinovane na to využili inzerát na sociálnej sieti. Jeho obsah šokuje.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britský denník The Guardian. Pašeráci na realizáciu svojich plánov využívajú aj sociálnu sieť Facebook. Talianske úrady varovali, že kvôli dohode EÚ s Tureckom o vrátení migrantov sa môže zvýšiť prílev sýrskych utečencov do Talianska.

Zarážajúci inzerát

"Plavba sa koná v sobotu z Mersin do Talianska na obchodnej lodi 110 metrov dlhej, vybavenej jedlom, vodou, záchrannými vestami a liekmi," citoval The Guadian na svojej internetovej stránke inzerát, ktorý sa objavil na Facebooku, ale neskôr zmizol. Inzerát ponúkal cestu z tureckého Mersin do Talianska za 4000 dolárov (3500 eur) na osobu, čo je asi štyrikrát viac, než stála cesta do Grécka. Podľa zástupcu firmy Facebook sa už vyšetruje pôvodca inzerátu.

Sýrski utečenci chcú prejsť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pašeráci doteraz prepravovali utečencov z Turecka do Európy najmä cez grécke ostrovy v Egejskom mori. Očakáva sa ale, že od pondelka Grécko začne odsúvať utečencov späť do Turecka na základe dohody EÚ s Tureckom. Tá predpokladá, že utečenci, ktorí priplávajú z Turecka a v Grécku nedostanú azyl, budú vrátení do Turecka. Za každého Sýrčana medzi nimi má EÚ prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl.

Do Talianska prišlo už 19 tisíc utečencov

Za prvé tri mesiace tohto roka priplávalo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) do Talianska cez Stredozemné more takmer 19 tisíc migrantov, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015.

Pašeráci zverejnili odvážny inzerát:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Avšak väčšina migrantov používajúcich stredomorskú cestu do Talianska zatiaľ naďalej pochádza zo subsaharskej Afriky a na tejto trase doteraz nebol zaznamenaný zvýšený počet Sýrčanov, Afgancov či Iračanov. Najviac migrantov - 17 percent, ktorí tento rok priplávali do Talianska, pochádzalo z Nigérie, asi 15 percent bolo z Gambie.

Viac o téme: UtečenciTalianskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu