Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Clintonová získala ďalšie hlasy v prezidentskom boji: Sanders zaostáva takmer o polovicu

Hillary Clintonová Zobraziť galériu (4)
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Volebné zhromaždenie (caucus) Demokratickej strany na ostrovnom území Severné Mariány dnes s veľkou pravdepodobnosťou vyhrala bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová. Vo Wyomingu sa za Republikánsku stranu presadil Ted Cruz. V hlavnom meste viedol Marco Rubio.

Informovala o tom televízia CNN, podľa ktorej Clintonová získala 54 percent hlasov. Jej hlavného rivala, Bernieho Sandersa, podporilo 34 percent hlasujúcich. Vďaka týmto výsledkom má Clintonová isté ďalšie štyri hlasy voliteľov na celoštátnom konvente demokratov. Sanders po dnešnom hlasovaní získal dva hlasy. 

Podľa prepočtov CNN má Clintonová momentálne podporu 1244 delegátov celoštátneho konventu, kým Sanders dvakrát menej. Na to, aby sa niektorý z uchádzačov stal kandidátom Demokratickej strany pre voľby prezidenta USA, musí mať podporu 2383 z celkovo 4764 delegátov konventu, ktorý sa uskutoční od 25. do 28. júla vo Filadelfii.

Clintonová získala ďalšie hlasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Spoločenstvo Severných Marián pozostáva zo 16 ostrovov v súostroví Mariány v Tichom oceáne. Ide o súčasť tzv. Území USA a v rámci nich o "nezačlenené" územie (unincorporated territory), územie s ustanovujúcim aktom Kongresu (organized territory) a územie s postavením spoločenstva (commonwealth). Hlasovanie demokratov sa dnes konalo na ostrovoch Tinian, Saipan a Rota.

Ted Cruz presvedčil Wyoming

Senátor za americký štát Texas Ted Cruz presvedčivo vedie v dnešnom hlasovaní na volebných zhromaždeniach Republikánskej strany v americkom štáte Wyoming. Informovala o tom dnes spravodajská stanica CNN. Z predbežných výsledkov po spracovaní 65 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že Cruz získa asi 60 percent hlasov.

Na druhom mieste zrejme skončí senátor za štát Florida Marco Rubio s 28 percentami a ako tretí Donald Trump (5,5 percenta). Štát Wyoming vysiela na letný nominačný zjazd Republikánskej strany 29 delegátov. Dnes sa rozhodovalo o 12 delegátoch, o zvyšných 17 sa bude rozhodovať na republikánskej konferencii štátu Wyoming v apríli.  

Clintonová získala ďalšie hlasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Z doterajších výsledkov zatiaľ nie je možné zistiť preferencie delegátov, ale podľa CNN má Cruz vo Wyomingu isté hlasy najmenej šiestich voliteľov, kým Rubio a Trump majú zhodne po jednom podporovateľovi. Ak sa tento trend potvrdí, Cruz má momentálne podporu 366 delegátov. Favorita v tábore republikánov, Donalda Trump, podporuje 460 voliteľov.

Nomináciu Rubia podporuje 153 delegátov a Johna Kasicha 54. Na to, aby sa niektorý z uchádzačov stal kandidátom Republikánskej strany pre voľby prezidenta USA, musí mať podporu 1237 z celkovo 2472 delegátov zhromaždenia, ktorý sa uskutoční od 18. do 21. júla v Clevelande v štáte Ohio.

Marco Rubio vyhral vo Washingtone

Senátor za americký štát Florida Marco Rubio dnes vyhral republikánske primárky v hlavnom meste Washington. Rubio skončil na prvom mieste so ziskom 37,3 percenta hlasov. Na druhom mieste sa s 35,54 percentami umiestnil John Kasich, guvernér štátu Ohio. Ako informovali americké médiá, miliardára Donalda Trumpa podporilo 13,77 percenta voličov a texaského senátora Teda Cruza volilo 12,36 percenta voličov.

Clintonová získala ďalšie hlasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Volebná komisia uviedla, že republikánske primárky sprevádzal nezvykle veľký záujem voličov. Niektorí stáli v rade, kým sa dostali k hlasovaniu, aj tri hodiny, informoval denník Washington Post. Vysoká účasť je pozoruhodná aj vzhľadom na to, že Washington sa považuje za baštu demokratov.

Viac o téme: Hillary ClintonováTed CruzMarco Rubio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu