Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V Sýrii by mala nastať už dnes iná situácia: Začalo platiť prímerie, zatiaľ sa dodržiava

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - V Sýrii začalo včera o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ) platiť prímerie, ktoré vyrokovali Spojené štáty a Rusko, oznámila agentúra DPA. Veľká väčšina ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii vopred avizovala, že bude dohodnutý pokoj zbraní rešpektovať.

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura krátko pred začiatkom prímeria uviedol, že mierové rozhovory o Sýrii by mohli pokračovať už 7. marca. Tento krok však podmienil tým, že sa dohodnutý pokoj zbraní bude naozaj aj dodržiavať. 

"Za predpokladu, že sa zastavenie nepriateľských akcií bude z väčšej časti dodržiavať ... a že budú v nezmenšenej miere pokračovať dodávky humanitárnej pomoci, mám v úmysle znovu zvolať vnútrosýrske rozhovory na pondelok 7. marca," vyhlásil de Mistura. 

Podľa jeho slov bude pre ďalší vývoj kľúčové to, ako bude vyzerať prvý deň dohodnutého prímeria. Vyzval preto všetky zúčastnené strany na maximálnu zdržanlivosť. Dohodu o prímerí, ktorú dosiahli Spojené štáty a Rusko, dnes večer jednomyseľne podporila aj 15-členná Bezpečnostná rada OSN.  

Prímerie v Sýrii sa zatiaľ väčšinou dodržiava

Prímerie v Sýrii bolo dnes - niekoľko hodín po tom, čo vošla do platnosti dohoda sprostredkovaná Ruskom a Spojenými štátmi - väčšinou dodržované, všíma si podľa agentúry DPA organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR. Monitorovacia skupina so sídlom v Británii ďalej spresňuje, že v provincii Lázikíja na severozápade Sýrie však aj napriek tomuto prímeriu boje medzi armádnymi jednotkami a islamistickými vzbúrencami pokračujú. 

Dohodu o dodržiavaní pokoja zbraní uzavrela sýrska vláda s 97 povstaleckými a militantnými organizovanými skupinami. Sýrska štátna televízia informovala, že v západosýrskom meste Salamíja, ovládanom jednotkami vládneho režimu, zahynuli pri útoku bomby ukrytej v aute dvaja ľudia. K zodpovednosti za tento atentát sa neprihlásil nikto. 

Ruské bojové lietadlá podnikli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Rusko zastavilo na dnes v Sýrii všetky nálety

Rusko zastavilo dnes všetky nálety v oblastiach, kde sa sýrske ozbrojené skupiny - vrátane vládnych jednotiek - zaviazali dodržovať najnovšiu dohodu o prímerí. Podľa agentúry AP o tom dnes na brífingu v Moskve informoval generálmajor Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády.

"Ruská federácia kompletne zastavila útoky v 'zelenej zóne', to znamená v tých oblastiach a na tie ozbrojené jednotky, ktoré nám zaslali požiadavky o prímerí," uviedol Rudskoj. Podľa jeho slov sľúbilo dodržovať pokoj zbraní 17 ozbrojených skupín.

Aby sa predišlo chybám a takisto vzhľadom na začiatok prímeria nebudú ruské vzdušné sily podnikať v sobotu 27. februára v Sýrii nijaké lety, konštatoval generál Rudskoj.

Krehké prímerie vošlo v Sýrii do platnosti o polnoci z piatka na dnes miestneho času (piatok 23.00 h SEČ). Nevzťahuje sa ale na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) a sýrsku odnož al-Káidy nazývanú Front an-Nusra. Rovnako nezahŕňa ani iné milície označené Bezpečnostnou radou OSN za teroristické skupiny.

 

Viac o téme: PrímerieSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu