Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister Pelikán potvrdil vydanie Fajádovho kolegu Jabera do USA: Hrozí mu doživotie

Robert Pelikán
Robert Pelikán (Zdroj: youtube.com)

PRAHA - Český minister spravodlivosti Robert Pelikán v stredu oficiálne schválil rozhodnutie pražských súdov vydať do USA na základe žiadosti tamojšej justície Libanončana Faouza Jabera. Denníku Právo to dnes potvrdila hovorkyňa ministerstva Tereza Schejbalová. "Môj klient to chcel, takže to je v poriadku," reagoval dnes na rozhodnutie o vydanie Jabera do USA jeho český advokát Petr Jurák, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Jaber bol posledný z trojice Libanončanov zadržiavaných vo väznici v pražskej časti Pankrác pre podozrenie z obchodovania so zbraňami a drogami a z podporovania terorizmu. Jaber má pas Pobrežia Slonoviny, ale jeho manželka so synom žijú v jeho rodnom Libanone. V Spojených štátoch mu hrozí doživotie.

Jaberových dvoch kolegov Alího Fajáda a Chalída El Marábího však Pelikán odmietol vydať do USA, pretože boli súčasťou výmeny za päticu Čechov unesených v Libanone. Česi sa dostali na slobodu 1. februára, po pol roku zajatia. Len čo nasadli do lietadla smerujúceho z Bejrútu do Prahy, z väzenia v Česku sa dostali Fajád i Marábí. Obaja sú od 4. februára späť v Libanone.

Minister Pelikán teda vydal povolenie na vydanie Jabera do USA 24. februára - s rozhodnutím musel čakať do okamihu, keď české úrady konečne vydajú stanovisko k žiadosti Jabera o azyl v ČR. Tá bola nakoniec zamietnutá a Pelikán uzavrel prípad svojím podpisom, dodal podrobnosti portál Novinky.cz.

Dátum vydania Libanončana do USA bude dohodnutý s americkou stranou prostredníctvom Interpolu, doplnila Schejbalová.

Viac o téme: Robert PelikánFaouz Jaber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu