Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Známy finančník tvrdí: Putin je horší ako Daeš. Rusko súperí s EÚ, kto skôr padne

George Soros Zobraziť galériu (3)
George Soros (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký finančník George Soros v komentári v denníku The Guardian napísal, že prezident Vladimir Putin je pre Európsku úniu väčšou hrozbou ako teroristická skupina Daeš. Keď totiž nadaný ruský stratég zistil, že môže s pomocou utečeneckej krízy urýchliť rozpad tohto spoločenstva, chopil sa príležitosti. Podľa Sorosa sú Rusko aj Európa na pokraji kolapsu a otázkou je len to, kto z nich sa skôr zrúti.

Známy miliardár tvrdí: Merkelová urobila tragickú chybu, utečenecká kríza môže byť koniec Európy

Finančník tvrdí, že predstavitelia Spojených štátov a Európskej únie robia veľkú ​​chybu, keď považujú Rusko na čele s Putinom za potenciálneho spojenca v boji proti Daeš. Dôkazy hovoria opak. Súčasným cieľom je podporovať rozpad únie, a najlepší spôsob, ako to docieliť, je zaplaviť ju sýrskymi utečencami.

"Ruské lietadlá bombardujú civilné obyvateľstvo na juhu Sýrie a nútia ho utiecť do Jordánska a Libanonu. V súčasnosti 20.000 sýrskych utečencov táborí v púšti a čaká na vstup do Jordánska. Menší počet čaká na vstup do Libanonu. Obe skupiny rastú," napísal Soros v komentári s tým, že Rusko tiež podniklo rozsiahly letecký útok proti civilnému obyvateľstvu v severnej Sýrii, po ktorom nasledovala pozemná ofenzíva armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada proti Allepu, mestu, ktoré malo pred vojnou dva milióny obyvateľov. Barelové bomby spôsobili, že 70-tisíc civilistov utieklo do Turecka a pozemný útok môže vyhnať mnoho ďalších. Rodiny sa však v Turecku pravdepodobne nezastavia.

Utečenecké tábory v Turecku sú plné.
Zobraziť galériu (3)
Utečenecké tábory v Turecku sú plné.  (Zdroj: SITA/AP)

"Putin je nadaný taktik, ale nie strategický mysliteľ. Nie je dôvod sa domnievať, že zásah v Sýrii podnikol s cieľom zhoršiť európsku utečeneckú krízu. Skutočne, jeho zásah bol hrubou strategickou chybou, pretože sa zaplietol do konfliktu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, čo uškodilo záujmom oboch strán. Ale akonáhle Putin videl príležitosť urýchliť rozpad EÚ, chopil sa jej. Maskuje svoje činy rečami o spolupráci proti spoločnému nepriateľovi, Daeš. Podobný prístup uplatnil aj na Ukrajine pri podpísaní Minskej dohody, ktorej ustanovenia sa však nedarí plniť," domnieva sa Soros.

Podľa neho je ťažké pochopiť prečo predstavitelia USA aj EÚ posudzujú Putina podľa jeho slov a nie činov, pretože faktom je, že Rusko a EÚ závodia s časom a otázkou zostáva, kto z nich sa zrúti ako prvý. Soros predpovedá, že Putinov režim bude v roku 2017 čeliť bankrotu, pretože práve vtedy vyprší splatnosť veľkej časti zahraničného dlhu a ešte skôr môžu prísť politické nepokoje. Putinova popularita, ktorá zostáva vysoká, spočíva na sociálnej dohode vyžadujúcej od vlády finančnú stabilitu a pomalé, ale trvalé zvyšovanie životnej úrovne. Západné sankcie, spolu s prudkým poklesom cien ropy, spôsobia zlyhanie režimu v oboch bodoch.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

Schodok štátneho rozpočtu Ruska činí 7% HDP a vláda ho bude musieť znížiť na 3%, aby zabránila inflácii vymyknúť sa kontrole. Ruskému fondu sociálneho zabezpečenia dochádzajú peniaze a bude musieť byť zlúčený s vládnym fondom infraštruktúry za účelom jeho naplnenia. Tento vývoj bude mať negatívny vplyv na životnú úroveň a názory voličov pred jesennými parlamentnými voľbami.

"Najúčinnejší spôsob, ako môže Putinov režim zabrániť zrúteniu, je ten, že skôr zariadi pád EÚ, ktorá sa rozpadá vo švíkoch a nebude schopná udržať sankcie uvalené na Rusko po vpáde do Ukrajiny. Naopak, Putin bude môcť získať značné ekonomické prínosy z rozdelenia Európy a využiť vzťahy s anti-európskymi stranami, ktoré starostlivo udržuje," varuje finančník, podľa ktorého je  Európska únia na ceste k rozpadu.

Tajomstvo, ktoré spája Kremeľ, Asada aj bojovníkov Daeš: Odhalené v spustošenej Sýrii!

Od finančnej krízy v roku 2008 a následných záchranných balíčkov pre Grécko, sa EÚ naučila, ako sa pretĺkať z jednej krízy za druhou, ale teraz je konfrontovaná s piatimi alebo šiestimi krízami naraz, ktoré sa môžu ukázať byť na ňu priveľa. "Ako Merkelová správne predvídala, utečenecká kríza má potenciál zničiť Európsku úniu. Keď je štát alebo združenie štátov v smrteľnom nebezpečenstve, je pre jeho predstaviteľov lepšie čeliť tvrdej realite, než ju ignorovať. Závod o prežitie stavia EÚ proti Putinovmu Rusku. Daeš predstavuje hrozbu pre oboch, ale nemala by sa preceňovať. Útoky, ktoré majú na svedomí džihádistickí teroristi, akokoľvek desivé, sa nedajú porovnať s hrozbou zo strany Ruska," uviedol Soros.

Daeš (a pred ním Al-Kájda) zistil, že Achillovou pätou západnej civilizácie je strach zo smrti a naučil sa, ako ho využiť. Tým, že rozdúcha latentnú islamofóbiu na Západe a spôsobí, že sa verejnosť aj vlády budú pozerať na moslimov s podozrením, dúfa, že presvedčí mladých moslimov, že neexistuje iná alternatíva ako terorizmus. Keď túto stratégiu pochopíme, nájdeme aj jednoduchý protiliek: Odmietnuť správať sa tak, ako to nepriatelia chcú. "Hrozbu vychádzajúcu z Putinovho Ruska bude ťažké zvrátiť. Neschopnosť rozpoznať ju, robí túto úlohu ešte zložitejšou," dodal Soros.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinGeorge SorosDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu