Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nespokojnosť učiteľov naplno prepukla aj v Maďarsku: Chystajú celoštátny štrajk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Štrajkový výbor maďarských pedagógov dnes oznámil, že pripravuje celoštátny protest, ktorý sa bude konať v sobotu 13. februára v Budapešti. Učitelia, ktorí sú nespokojní so systémom verejného vzdelávania, svoje požiadavky sformulovali do 25 bodov.

Podľa spravodajského servera Index.hu boli doterajšie rokovania s ministrom rezortu ľudských zdrojov Zoltánom Balogom neúspešné. Čoraz nespokojnejší pedagógovia sú presvedčení, že vláda nie je ochotná meniť koncepciu verejného školstva. 

Učitelia okrem iného požadujú, aby sa povinná školská dochádzka opäť predĺžila až do 18 roku dieťaťa, aby bolo menej vyučovacích hodín a menej učiva a aby bola zabezpečená väčšia nezávislosť škôl pri tvorbe vyučovacích metód. 

Vlani v máji už predložili svoje výhrady a požiadavky Centru riadenia a kontroly verejných vzdelávacích zariadení Klebelsberg (KLIK), ako aj rezortu ľudských zdrojov, avšak nedostali na ne žiadnu odpoveď. 

Pedagógovia žiadajú pozastaviť prebiehajúce reformy školstva až do doby, kým nevznikne spoločensko-odborný konsenzus. Protestné zhromaždenia proti situácii verejného vzdelávania sa budú konať už túto stredu v Miškovci a iných mestách Maďarska, vrátane Budapešti. Tieto by mali byť prípravou na celoštátnu budapeštiansku demonštráciu 13. februára, píše Index.hu.

Viac o téme: ŠtrajkUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu