Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bombové útoky na predmestí Damasku: Počet obetí stúpol na 60, k útoku sa prihlásil Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Bombové útoky v meste Sajjída Zajnab pri južnom okraji Damasku, ktoré je známe ako miesto najposvätnejšej šiitskej svätyne na území Sýrie, si vyžiadali najmenej 60, desiatky osôb utrpeli zranenia. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskeho ministerstva vnútra

Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že medzi obeťami je tiež 25 šiitských bojovníkov. V uliciach tohto šiitského predmestia Damasku v blízkosti dôležitej šiitskej mešity explodovali auto naložené výbušninou a dvaja samovražední útočníci. 

K incidentu sa následne prihlásila sunnitská extrémistická skupina Daeš, uviedla spravodajská agentúra Amak spriaznená s týmito militantmi. Dve operácie podľa nej "zasiahli najdôležitejšiu základňu šiitských militantov v Damasku". Agentúra Reuters sa odvoláva na informácie získané od Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR). 

Sýrska štátna televízia zverejnila zábery horiacich budov a zničených vozidiel v meste Sajjída Zajnab, ležiacom približne šesť kilometrov južne od centra Damasku, zatiaľ však neuviedla žiadne podrobnosti. V uliciach tohto husto obývaného predmestia, ktoré navštevujú šiitskí pútnici z Iránu, Libanonu a iných moslimských krajín, sa údajne odpálili dvaja samovražední útočníci.

Podľa údajov explodovali v uliciach tohto šiitského predmestia Damasku auto naložené výbušninou a dvaja samovražední útočníci. Jeden zo svedkov uviedol pre spravodajský kanál Ichbáríja, že z trosiek stále vyslobodzujú ľudské telá. V meste Sajjída Zajnab, ležiacom niekoľko kilometrov južne od centra Damasku, sa nachádza rovnomenná mešita, ktorá je považovaná za najposvätnejšiu šiitskú svätyňu na území Sýrie.

Sýrska štátna televízia zverejnila zábery z miesta útokov, na ktorých vidieť horiace budovy a zničené vozidlá. Štátna tlačová agentúra SANA citovala zdroj z rezortu vnútra, podľa ktorého skupina militantov odpálila v Sajjída Zajnab auto naložené výbušninou blízko garáže miestnej verejnej dopravy. Následne sa počas zachraňovania zranených odpálili aj dvaja samovražední útočníci.

Najnovšie teroristické útoky v Sýrii sa odorali v čase, keď tamojšia vláda a povstalci začínajú nové kolo mierových rokovaní v Ženeve pod záštitou OSN. Sýrsky premiér Wáil Halkí vyhlásil, že za výbuchmi v Sajjída Zajnab stoja teroristické skupiny, ktoré sa týmto spôsobom snažia "pozdvihnúť svoju morálku po rade porážok".

Oblasť v okolí mešity Sajjída Zajnab bola dejiskom prudkých bojov v počiatočnej fáze sýrskeho konfliktu, ktorý vypukol v roku 2011. Neskôr ju však začali chrániť sýrske vládne sily a šiitské milície pod vedením Hizballáhu.

Viac o téme: Bombový útokSýriaAmask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu