Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prasacia chrípka úraduje už aj v Južnej Kórei: Kvôli chorobe zabíjajú tisíce ošípaných

Na farme ohlásili prasaciu chrípku
Na farme ohlásili prasaciu chrípku (Zdroj: SITA/Kim Sun-ung/Newsis via AP)

SOUL - Južná Kórea zabíja tisíce ošípaných po tom, ako na farme pri hranici so Severnou Kóreou nahlásili prasaciu chrípku. Minister poľnohospodárstva uviedol, že prvý prípad vysoko nákazlivej choroby potvrdili v utorok po testoch na piatich zvieratách, ktoré uhynuli v pondelok na farme v meste Pchadžu.

Úrady chcú v utorok usmrtiť približne štyritisíc prasiat na tejto farme a dvoch ďalších, ktoré vlastní rovnaký majiteľ. Posilnili tiež dezinfekciu fariem a prepravných automobilov. Na všetkých farmách, bitúnkoch a firmách na výrobu krmív nariadili na 48 hodín zastaviť prevádzku v súvislosti s prevenciou šírenia chrípky, ktorá ohrozuje viac ako šesťtisíc fariem a ich vyše jedenásť miliónov ošípaných.

Prasaciu chrípku hlásila v máji aj Severná Kórea, pričom vyšetrovatelia majú zistiť, či sa na juhokórejskú farmu dostala práve odtiaľ. Južná Kórea rozmiestnila pri farmách na hraniciach s jej severným susedom ploty a pasce, aby zabránila šíreniu chrípky diviakmi. Armáda dokonca používa tepelné senzory na monitorovanie zvierat.

Viac o téme: OšípanéFarmaPrasacia chrípkaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu