Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nové hrozivé informácie o víruse, ktorý desí svet: Katastrofický scenár pre Slovensko, stačí málo

Novorodenec s deformáciou mozgu, ktorého matka sa nakazila vírusom zika Zobraziť galériu (4)
Novorodenec s deformáciou mozgu, ktorého matka sa nakazila vírusom zika (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Je neliečiteľným vírusom zika ohrozené aj Slovensko? Na to sme sa spýtali odborníka z Virologického ústavu SAV Borisa Klempu a Zuzany Drobovej z Úradu verejného zdravotníctva SR. Európske krajiny hlásia prvé prípady nakazených a Topky zaujímalo, prečo si vedci s vírusom, ktorý prenášajú nielen komáre, nevedia dať rady.

Hoci je vírus zika známy už viac ako 60 rokov, nikto si ho doposiaľ veľmi nevšímal. Až keď sa o desiatky rokov neskôr objavila možná spojitosť medzi uštipnutím komármi a novorodencami s poškodeným mozgom, vedci začali pátrať po príčinách. Európa hlási prvé prípady nakazených novorodencov a obavy sa zmocnili aj Slovenska. Na to, či sa slovenské ženy majú báť otehotnieť, sme sa spýtali virológa Borisa Klempu, podľa ktorého súvisí panika so zisteniami vedcov, že by sa vírusom mohla nakaziť matka počas tehotenstva, respektíve jej plod.

Prahou otriasol prípad šírenia HIV: Niektorí z obvinených majú prestížne povolanie!

„Teoreticky by sa vírus mohol prenášať aj sexuálnou cestou, pretože bol objavený vo vzorke spermií,“ informoval Topky Klempa. Ako spresnil, je to však len teoretický pohľad, že by sa vírus zika mohol dostať na Slovensko aj inou cestou. Zatiaľ ostáva platná hypotéza, že vírus šíria komáre, ktoré sa na Slovensku nevyskytujú.

Zika vírus prenášajú komáre Aedes aegypti, ktoré sú tiež prenášačmi horúčky dengue. „Okrem toho sú za potenciálne vektory, schopné prenášať Zika vírus, považované aj iné komáre rodu Aedes. Komár Aedes aegypti podľa dostupných informácií v Európe zatiaľ nie je rozšírený. Okrem prenosu komármi boli identifikované aj iné spôsobu prenosu ochorenia. Ide o prenos cez placentu z matky na dieťa počas tehotenstva, alebo prenos počas pôrodu. Navyše boli potvrdené aj dva prípady prenosu pohlavným stykom,“ doplnila hovorkyňa Zuzana Drobová z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR.

Nové hrozivé informácie o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nakazený o chorobe nemusí vedieť

Podľa ďalších slov Drobovej sa vírus šíri  najmä v Amerike a v Karibskej oblasti, čo zvyšuje aj ostražitosť lekárov a cestovateľov k riziku infekcie, pretože sa očakáva, že počet hlásených ochorení v súvislosti s cestovaním do postihnutých oblastí sa v Európskej únii bude zvyšovať. „Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať preventívne opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi. Tehotným ženám sa do postihnutých oblastí neodporúča cestovať, vzhľadom na možnosť poškodenia plodu,“ varovala Drobová. Komárom prenášajúcim vírus sa darí v teplom prostredí, kde sú močaristé lokality či stojaté vody.

Zdravotníci prišli s nečakaným prekvapením: Drvivá väčšina ľudstva trpí neliečiteľným vírusom!

Príznaky ochorenia sú zvyčajne mierne, zika sa môže prejavovať teplotami, vyrážkou, zápalom spojiviek, bolesťami hlavy aj kĺbov, ktoré trvajú dva až sedem dní. To, či vírus naozaj spôsobuje rodenie detí s výrazne menšou hlavou, je zatiaľ len pravdepodobná hypotéza, dodal Klempa s tým, že hľadanie lieku na vírus doteraz nebolo výrazne potrebné, pretože ochorenie zvyčajne spontánne odznelo. Teoreticky je však možné aj to, že u nakazeného človeka sa príznaky ochorenia nevyskytnú, ale bude ho prenášať ďalej, potvrdil Klempa.

Nové hrozivé informácie o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vírus ohrozuje najmä tropické krajiny

Prvý prípad nákazy vírusom zika, ktorý je spájaný s poškodzovaním mozgov novorodencov, aktuálne ohlásilo aj Dánsko. Prvých chorých majú tiež Británia, Spojené štáty a Kostarika. Všetci pacienti, vrátane tých európskych, sa nakazili v Latinskej Amerike. V Brazílii boli takto postihnuté tisíce detí, najmenej päť z nich zomrelo. Silne postihnutá je tiež Kolumbia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že vírus sa zrejme rozšíri do všetkých krajín amerického kontinentu s výnimkou Kanady a Čile, kde sa konkrétny druh komára, ktorý prenáša vírus, nevyskytuje. Zdravotnícke úrady v Nemecku, Švédsku a Fínsku informovali, že vírus zika sa v ich krajinách vyskytol už v minulosti, vždy išlo ale o osoby, ktoré sa vrátili z tropických krajín.

Proti vírusu ešte neexistuje účinný liek. Americké úrady zahajujú prácu na vývoji vakcíny, výskum však bude trvať niekoľko rokov. Zatiaľ totiž nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. 

WHO uskutoční mimoriadne rokovanie o šírení vírusu zika 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v pondelok zíde na mimoriadnom zasadaní, na ktorom určí, či súčasné šírenie vírusu zika na americkom kontinente predstavuje globálnu hrozbu. Oznámila to dnes šéfka WHO Margaret Čchan. Podľa nej výskyt vírusu, ktorý môže u tehotných žien spôsobovať mikrocefáliu, prejavujúcu sa zakrpatením či predčasným ukončením rastu mozgu, nabral „znepokojujúce rozmery“. Príslušný výbor WHO určí spôsob globálnej reakcie na potenciálnu hrozbu.

Odborníci zároveň varovali pred panikou. „Nie je to ebola,“ citovala agentúra DPA Marcosa Espinu, riaditeľa oddelenia prenosných chorôb a zdravotných analýz Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO), regionálnej pobočky WHO.

Najviac podozrivých prípadov mikrocefálie (4 180) bolo od 22. októbra do 23. januára zaznamenaných v Brazílii. Úrady sa obávajú, že to zrejme súvisí s nákazou vírusom zika, ktorú šíria komáre. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je však potvrdených iba 270 z uvedeného počtu prípadov. Mikrocefália bola zatiaľ vylúčená v 462 prípadoch.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese nazvanom Zika v Ugande. V súčasnosti bol zachytený vo viac ako 20, najmä juho- a stredoamerických krajinách (Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Paraguaj, Panama, Mexiko). V roku 2014 sa v Brazílii so zakrpatením mozgu narodilo 150 detí, o rok neskôr ich bolo už 2 700. V niektorých častiach Brazílie bol v tejto súvislosti vyhlásený výnimočný stav a párom plánujúcim narodenie potomka lekári odporúčajú odklad rodičovstva. Proti ochoreniu neexistuje liek, brazílska vláda sa však usiluje o urýchlenie vývoja vakcíny.

Nové hrozivé informácie o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

Viac o téme: VírusKomáreZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu