Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hurikán Alex mieri do Európy: Hrozia vlny až do výšky 18 metrov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PONTA DELGADA - Portugalské úrady vydali dnes pre Azorské ostrovy varovanie pred vlnami do výšky až 18 metrov, prívalovými dažďami a vetrom s rýchlosťou až do 160 kilometrov za hodinu kvôli blížiacemu sa zriedkavému januárovému hurikánu.

Hurikán Alex je prvým januárovým hurikánom od roku 1938, ktorý sa sformoval v Atlantickom oceáne neďaleko Azorských ostrovov. Napísala to agentúra AP citujúc informácie Amerického národného hurikánového centra v Miami.

Hurikán Alex momentálne sprevádza vietor dosahujúci maximálnu rýchlosť 120 kilometrov za hodinu. Oko hurikánu sa dnes ráno nachádzalo približne 210 kilometrov južne od ostrova Terceira, jedného z deviatich ostrovov súostrovia Azorov, a pohybovalo sa severným smerom rýchlosťou takmer 23 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia predpovedajú, že Alex, ktorý dosiahol zrejme svoju najvyššiu intenzitu dnes ráno, by mal popoludní a v noci na sobotu prechodom do chladnejších vôd stratiť na sile. 

Kvôli hurikánu ostali dnes viaceré školy a vládne úrady na Azoroch zatvorené a úrady odporúčali ľuďom, aby sa zdržiavali v interiéroch. Regionálne aerolínie SATA zrušili všetky ranné lety.

Viac o téme: Azorské ostrovyHurikán Alex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu