Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatické VIDEO z Álp, takto školákov pochovala lavína: Po prvom výsluchu vinia učiteľa

Učiteľ urobil nepochopiteľné rozhodnutie Zobraziť galériu (2)
Učiteľ urobil nepochopiteľné rozhodnutie (Zdroj: Youtube/Daily Star TV)

PARÍŽ - Lavína, ktorá v stredu zasiahla skupinu študentov vo francúzskych Alpách, nezostane bez následkov. Pri tragédii zahynuli dvaja študenti a jeden ukrajinský lyžiar. Učiteľ, ktorý skupinu viedol a o vysokom lavínovom nebezpečenstve vedel, teraz čelí obvineniu z neúmyselného zabitia.

Učiteľ, ktorý sprevádzal desiatich študentov strednej školy zasiahnutých lavínou, je podľa francúzskeho prokurátora podozrivý z neúmyselného zabitia. Keď sa vylieči zo zranení, ktoré utrpel počas tragédie, bude vypočúvaný políciou.

Zvrat v záhadnej ruskej masakre: Turisti našli po 57 rokoch na mieste tragédie ďalšiu mŕtvolu

Zjazdovka mala byť podľa svedkov od začiatku sezóny uzavretá najprv kvôli nedostatku snehu, a potom kvôli vysokej lavínovej hrozbe. Skupina sa však svah rozhodla zdolať napriek zákazu. „Toto nie je nepozornosť. Skupina sa na miesto uzavretého svahu presunula s plným vedomím,“ uviedol prokurátor Jean-Yves Coquillat.

Na učiteľa mohli naliehať aj študenti

Na základe prvého policajného výsluchu mali niektorí študenti v stredu dopoludnia navrhovať lyžovanie na uzavretej zjazdovke, ale iný učiteľ vedúci školský výlet to odmietol. Momentálne ešte nie je jasné, prečo sa druhý učiteľ so študentmi vybral lyžovať na nebezpečný a ťažko zdolateľný svah. Vyšetrovanie sa preto bude zameriavať aj na duševný stav učiteľa a jeho schopnosť dohliadať na skupinu.

Dramatické VIDEO z Álp,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Daily Star TV)

Napriek zákazu sa na náročnom svahu lyžovali ďalšie skupiny lyžiarov, ktorí mohli vyvolať pohyb lavíny, pod ktorou zahynula 16-ročná dievčina a 14-ročný chlapec. Okrem nich zomrel ešte ukrajinský lyžiar, ktorý bol na svahu sám.

Podľa CNN bol svah vo výške asi 2 500 metrov nad morom príliš strmý a určený pre zdatných športovcov. Úroveň vysokého lavínového nebezpečenstva bola ešte viac umocnená skutočnosťou, že napadlo asi 33-centimetrov čerstvého snehu. Študenti boli súčasťou 19-člennej skupiny sprevádzanej tromi učiteľmi. Prečo sa však najlepší lyžiari zo skupiny vybrali s jedným z učiteľov práve na problematický svah, nie je jasné.

Viac o téme: LavínaŠtudentiFrancúzskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu