Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oslavy Nového roka budú sprevádzať bezpečnostné opatrenia: V týchto mestách zakázali pyrotechniku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

APIA (SAMOA) – Ľudia po celom svete sa pripravujú na oslavy príchodu nového roka. Najväčší silvestrovské večierky sa budú už tradične konať vo veľkých metropolách ako Sydney, Berlín, Londýn či New York. V mnohých európskych mestách budú na oslavy kvôli zvýšenému riziku teroristických útokov však dohliadať posilnené hliadky polície.

Ako prvý nový rok 2016 privítajú obyvatelia tichomorských ostrovných štátov Samoa a Kiribati dnes v 11:00 SEČ. Najdlhšie si naopak na novoročný prípitok počkajú obyvatelia súostrovia Americká Samoa, kde rok 2016 nastane až v piatok o 12:00 SEČ. Tradične najväčšie oslavy sa budú konať napríklad v austrálskom Sydney pri ikonickej budove opery. Státisíce ľudí budú oslavovať aj na newyorskom Times Square. Státisíce obyvateľov i návštevníkov Berlína odpočítavajú posledné sekundy starého roka medzi Brandenburskou bránou a Víťazným stĺpom, Londýnčania na Trafalgarskom námestí.

Európske metropoly oslavujú s bezpečnostnými opatreniami

Mnoho európskych metropol do nového roka vstúpi za sprísnených bezpečnostných opatrení. Viac policajtov než zvyčajne do ulíc pošle napríklad Berlín či Viedeň. Práve bezpečnostné zložky rakúskej metropoly v sobotu varovali, že niektorým európskym metropolám hrozí na prelome starého a nového roka streľba či bombový útok. Žiadne z európskych hlavných miest kvôli tomu však oslavy nezrušilo. Konkrétne nebezpečenstvo podľa ich vedenia nikde nehrozí.

Osobitné bezpečnostné opatrenia budú panovať vo Francúzsku, kde si teroristický útok z 13. novembra vyžiadal 130 obetí. Na bezpečie účastníkov novoročných osláv bude po celej krajine dohliadať 60.000 policajtov a vojakov. Tradičný silvestrovský ohňostroj, ktorý organizuje mesto Paríž, sa tento rok konať nebude, zapaľovanie súkromných rozbušiek je vo francúzskej metropole zakázané každoročne. Brusel, ktorý hrozba atentátov už v novembri na niekoľko dní úplne ochromila, v stredu z obáv o bezpečnosť obyvateľov i návštevníkov mesta zrušil plánovaný silvestrovský ohňostroj.

V Moskve len so špeciálnou vstupenkou

Moskovské Červené námestie bude tento rok pre tradičné silvestrovské oslavy uzavreté a vstúpiť na neho bude možné len so zvláštne vstupenkou. V New Yorku budú na bezpečnosť osláv dohliadať vrtuľníky a prípadný výskyt nebezpečných chemikálií či radiácie budú strážiť špeciálne detektory.

Úplný zákaz osláv

V Šanghaji sa tento rok novoročné oslavy konať nebudú. Vedenie mesta zákazom reagovalo na minuloročnú tragédiu, keď v tlačenici zahynulo 36 ľudí.

Vedenie belgickej metropoly Brusel dnes večer rozhodlo, že silvestrovská párty v meste vrátane ohňostroja sa tentoraz neuskutoční, a to kvôli pretrvávajúcej teroristickej hrozbe.

Polícia v pásme Gazy oznámila zákaz novoročných osláv na tomto palestínskom území, pretože sú podľa nej v rozpore s islamom, píše agentúra DPA. "Oslavy príchodu nového roka v pásme Gazy odporujú islamu a jeho pravidlám," oznámil v stredu prostredníctvom tlačovej správy hovorca polície v Gaze Ajman Batnidží. "V prvom rade je to západná tradícia a v Gaze ju nebudeme nikdy akceptovať," dodal.

Polícia preto upozornila majiteľov hotelov, kaviarní a reštaurácii, aby v noci na piatok neorganizovali žiadne večierky. Viacero hotelov a reštaurácií však napriek tomuto upozorneniu avizovalo špeciálne slávnostné silvestrovské akcie.

Ľudskoprávne skupiny so sídlom v Gaze citovaný policajný zákaz odsúdili s tým, že takéto opatrenie obmedzuje verejné slobody. Obyvatelia pásma Gazy, ktoré je pod kontrolou militantného islamistického hnutia Hamás, uviedli, že ide o prvý prípad, keď tamojšie orgány vydali nariadenie týkajúce sa novoročných osláv. V predchádzajúcich rokoch polícia zvyčajne ukončovala silvestrovské večierky v hoteloch, reštauráciách a baroch predčasne, k čomu uvádzala rôzne dôvody.

Zákaz ohňostrojov

Pokojné budú oslavy nového roku v nemeckých i rakúskych mestách, ktoré zakázali neohlásené odpaľovanie petárd a ohňostrojov. Niektoré nemecké spolkové krajiny zatrhli odpaľovanie zábavnej pyrotechniky vo všetkých areáloch ubytovní pre utečencov. Úrady sa totiž obávajú, že by hlasné rany mohli ľudí, ktorí zažili hrôzy vojny, ešte viac traumatizovať. Polícia v posledných dňoch rozdávala utečencom letáky informujúce o silvestrovských oslavách. Napríklad bavorská obec Reichenberg pripravila dva dni pred Silvestrom "skúšobný" ohňostroj pre utečencov, aby ich tak upozornila na to, čo sa bude na prelome roka diať.

Talianske úrady vyzvali občanov, aby sa na Silvestra vzdali zábavnej pyrotechniky v snahe obmedziť znečistenie ovzdušia, ktoré si už v niektorých mestách vynútilo zákaz či obmedzenie dopravy.

V Miláne, Bologni a Turíne vykázali úrady z verejných priestranstiev rakety, svetlice a inú pyrotechniku po tom, ako sa po nezvyčajne suchej zime v atmosfére krajiny nazbieralo vysoké množstvo mikročastíc.

Starosta mesta Reggio Calabria na juhozápade Talianska predĺžil zákaz zábavnej pyrotechniky až do 7. januára s argumentom, že nielenže znečisťuje ovzdušie, ale môže zraniť ľudí a vydesiť zvieratá. Ohňostroje vyvolávajú "závratný nárast mikročastíc látok škodiacich zdraviu, ako je stroncium, bárium, meď, hliník, titán a železo", citovala starostu Giuseppa Falcomatu agentúra Reuters.

V Neapole, kde ľudia často oslavujú sviatky, narodeniny a sobáše s ohňostrojmi, spustili kampaň za menej horľavé veselie. Kresba na webovej stránke samosprávy zobrazuje hromadu ľudí pri stredovekom mestskom hrade Castel Nuovo a titulkom: "Oslavujte s dobrou náladou a v spoločnosti, ale bez ohňostrojov."

Keďže obmedzenia dopravy vo veľkých mestách Talianska v uplynulých dňoch neviedli k zníženiu úrovne znečistenia ovzdušia, vláda rokovala s regionálnymi a samosprávnymi orgánmi o možnostiach ďalšieho postupu.

Viac o téme: BruselMoskvaBelgickoŠanghajSilvesterPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu