Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Belgicku trvá stav ohrozenia: Na hrozbu útokov si musíme zvyknúť, vyhlásil prokurátor

Hliadky v belgickej metropole
Hliadky v belgickej metropole (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgicko sa bude musieť naučiť žiť s hrozbou terorizmu podobne, ako Británia musela žiť s myšlienkou na aktivity Írskej republikánskej armády (IRA) alebo Španielsko so separatistami zo skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA). Vyhlásil to belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw.


Spravodajský server Flandersnews.be citoval dnes slová, ktoré Van Leeuw predniesol vo federálnom parlamente pred členmi osobitného výboru pre boj proti terorizmu.Belgický federálny prokurátor ešte v piatok oznámil, že v krajine bude aj naďalej platiť tretí, čiže vysoký stupeň teroristického ohrozenia. Podľa jeho slov je súčasná situácia odlišná od hrozieb, ktorým Belgicko čelilo v minulosti - či už išlo o teroristické Komunistické úderné bunky (CCC) z 80. rokov 20. storočia alebo vyhrážky siete al-Káida spred desiatich rokov.

Van Leeuw v tejto súvislosti koncom minulého týždňa varoval, že môže dôjsť k novému teroristickému útoku na území Belgicka. Možným termínom je podľa neho 15. január - prvé výročie zmareného útoku džihádistickej bunky v meste Verviers.

"Krajina sa musí vyrovnať s novým typom teroristickej hrozby, akú sme zatiaľ nemali," uviedol Van Leeuw. Spresnil, že policajné a justičné útvary čelia potenciálnej hrozbe zo strany niekoľkých stoviek ľudí, čo je už "malá armáda". Ide o belgických občanov, ktorí odišli bojovať do Sýrie, kde získali potrebný vojenský výcvik.

Prokurátor priznal, že nový typ teroristickej hrozby je "hrozivejší" práve preto, lebo belgické úrady doteraz nemuseli čeliť trestnej činnosti dobre vyškolených ľudí, ktorých počet dosahuje niekoľko stoviek. "Budeme sa s tým musieť naučiť žiť tak, ako Veľká Británia a Španielsko žili s IRA alebo ETA, kde však demokracia nakoniec zvíťazila," skonštatoval Van Leeuw.

Belgické úrady sú v strehu aj preto, lebo dva mesiace po atentátoch v Paríži z 13. novembra, sa vyšetrovanie zameriava najmä na Belgicko. Domáca polícia a jej európski partneri pátrajú po jednom z údajných organizátorov útokov v Paríži Abdeslamovi Salahovi pôvodom z Bruselu. V tejto súvislosti belgická polícia zatkla už desať osôb, ktoré mali Salahovi pomáhať pri úteku.

Viac o téme: TerorizmusFrederic Van Leeuw
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu