Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poplach na Silvestra: Tajné služby varujú, teroristické útoky na hlavné mestá v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

VIEDEŇ - Medzi Vianocami a Novým rokom hrozí v niektorej európskej metropole bombový útok alebo streľba. Varovanie priniesla rakúska polícia napojená na jednu nemenovanú tajnú službu. Informácie už majú aj Česi. Nemci sa radšej k informácii nevyjadrujú.

Pre varovanie pred hrozbou útoku v čase medzi Vianocami a Novým rokom rakúska polícia posilnila bezpečnostné opatrenia vo Viedni. Informuje o tom dnes agentúra APA s tým, že upozornenie pred možným atentátom dostali viaceré európske metropoly. "Konkrétna hrozba pokiaľ ide o miesto alebo čas" však nie je, uviedol hovorca viedenskej polície Christoph Pölzl, ktorého citovala rakúska verejnoprávna televízia ORF.

Poplach na Silvestra: Tajné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Slovenské úrady informáciu zachytili a preverovali

"Zachytili sme informáciu ešte minulý týždeň. Tak ako všetky informácie o možnej bezpečnostnej hrozbe na Slovensku, aj túto sme preverili, s negatívnym výsledkom. Slovensko prijalo bezpečnostné opatrenia už po teroristických hrozbách v Paríži, navýšili sme počet hliadok, kým, v bežnom režime je v uliciach 400 hliadok, v súčasnosti je to 1200. Vykonávajú hliadkovú činnosť častejšie pri strategických miestach a na miestach, kde sa zdržiava väčší počet ľudí," informovali Topky z tlačového úradu ministerstva vnútra.

Nebudú rušiť podujatia

Polícia to tiež nepovažuje za dôvod, kvôli ktorému by sa mali rušiť naplánované verejné podujatia. Upozornenie na hroziaci útok dostala polícia vo Viedni niekoľko dní pred vianočnými sviatkami od nemenovaného "spriateleného" spravodajského zdroja. Varovanie o možnom bombovom alebo streleckom útoku platilo okrem Viedne pre mnohé európske metropoly.

Skvelý zásah polície: Muži zákona zabránili ďalšiemu teroristickému útoku vo Francúzsku!

Úrady dostali k dispozícii viacero mien potenciálnych útočníkov. Preverenie a vyšetrenie tohto zoznamu však nateraz neprinieslo konkrétne výsledky, uvádza sa vo vyhlásení polície. Polícia zvýšila sledovanie miest a udalostí s vysokým výskytom civilistov vrátane dopravných uzlov a verejnej dopravy. Úrady vykonávajú kontroly jednotlivcov; zvýšenú pozornosť ďalej venujú objektom a predmetom, do ktorých by sa mohlo dať odložiť výbušné zariadenie.

Poplach na Silvestra: Tajné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Česká polícia podobné informácie nemá

Česká polícia nemá žiadne informácie o tom, že by niektorému z českých miest hrozil medzi sviatkami teroristický útok. Česká polícia má podľa jej hovorkyne Ivany Nguyenovej informáciu o varovaní niekoľko dní. "Momentálne ale o žiadnom hroziacom nebezpečenstve útoku v českom meste nevieme," dodala hovorkyňa.

Nemci sa nevyjadrujú

Hovorca nemeckého ministerstva vnútra uviedol, že z operačných dôvodov sa úrad ku konkrétnym situáciám nevyjadruje. "Nemecko je stále v hľadáčiku terorizmu džihádistov," povedal agentúre Reuters hovorca. Dodal, že Nemecko prehodnotilo a prispôsobilo svoje potrebné bezpečnostné opatrenia hneď po novembrových útokoch v Paríži.

Viac o téme: Teroristický útokViedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu