Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľského novinára vyhostili z Ruska: Neuveríte, aké posledné želanie mu splní ministerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: www.hotel-pre-macky.sk)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničia sa v pondelok zaprisahalo, že splní "posledné želanie" poľského novinára Wacława Radziwinowicza, ktorému odobralo akreditáciu a vyhostilo ho z krajiny po 18 rokoch pôsobenia: postará sa o mačku, ktorá na rozdiel od poľského žurnalistu zostáva v Moskve.

"Posledné želanie je sväté," sľúbila ruská diplomacia a dodala, že mačka počujúca na meno Marusja, zdrobnene Masja zdieľala s Radziwinowiczom moskovský príbytok od roku 2009 - "a iste plánovala, že sa jedného krásneho dňa stane pani Marusjou - ach tie dôverčivé ruské mačičky! " Avšak z novinárových reportáží vraj bolo zrejmé, že mačička "nebola chvíľkovým rozmarom, ale novinárovou múzou" a "bojovou družkou".

"Neboj sa, Masja, my ťa neopustíme, ale postaráme sa o teba, veď sme to Wacławovi sľúbili," ubezpečilo ruské ministerstvo.

Gazeta Wyborcza pred týždňom odzrkadlila Radziwinowiczovu črtu o túlavej mačke, ktorá sa nejakým zázrakom dostala do útrob vitríny s rybími lahôdkami v letiskovej reštaurácii vo Vladivostoku, kde zožuvala homáre za desaťtisíce rubľov, zatiaľ čo si ju pobavení cestujúci natáčali na mobilné telefóny.

Vzápätí komunisti z Petrohradu ponúkli mačke čoby novodobému Robinovi Hoodovi vstúpiť do ich radov. "Rusi totiž chuligánov milujú, samozrejme kým nedostanú do zubov," poznamenal novinár a mačku varoval pred prehnanou dôverou, veď Rusi majú aj táraninu o "polievke z mačky" ako poslednom kroku v ťažkých časoch.

Hovorca ruskej diplomacie ešte v piatok pripustil, že odobratie akreditácie Radziwinowiczovi a vykázanie z krajiny nijako nesúviselo s prácou spravodajcu poľského listu, ale bolo "symetrickou" odvetou za podobný postup poľských úradov voči ruskému novinárovi Leonidovi Sviridovi. Ten ale podľa Varšavy neprišiel o akreditáciu kvôli svojej novinárskej práci, ale na žiadosť kontrarozviedky, ktorá ruského žurnalistu podozrievala zo špionáže. Sviridov ešte skôr, na jar 2006, prišiel o akreditáciu v Česku.

Viac o téme: RuskoMoskvaWacław Radziwinowicz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu