Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

O Putina je veľký záujem, na tlačovku sa registrovalo viac ako tisíc novinárov: Aká bola prvá otázka?

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v moskovskom Centre medzinárodného obchodu odpovedal na hodnotiacej tlačovej konferencii na otázky novinárov, ktorých sa tento rok na toto podujatie akreditovalo 1390. Pobúril najmä svojim výrokom o tureckej politike. Podľa neho chcú Turci lízať Američanom...

Ako informovali ruské tlačové agentúry, tlačová konferencia nie je časovo obmedzená. Vlani trvala tri hodiny a desať minút a Putin počas nej odpovedal na 50 otázok. Predpokladá sa, že dnes bude veľkú pozornosť venovať zahraničnej politike. Prvá otázka však bola venovaná ekonomickej kríze - Putin uviedol, že ruská ekonomika prekonala krízu, "prinajmenšom jej vrchol". 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Putin vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Podľa jeho slov vláda vedie zodpovednú finančnú politiku a kádrové zmeny nie sú nutné. 

Ako sa už stalo zvykom, mnohí novinári sa snažia upútať pozornosť hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, aby im dal možnosť položiť otázku hlave štátu, preto si so sebou priniesli transparenty alebo hračky.

Putin: Páchateľov vraždy politika Nemcova nebude nikto kryť 

Vladimir Putin dnes vyhlásil, že vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova musí byť vyšetrená a potrestaná. Súčasne však vyzval neprichádzať s predčasnými závermi. Ubezpečil, že "nikto nebude nikoho kryť", ale apeloval, že "treba vyčkať na súd". Pokiaľ ide o tzv. čečenskú stopu v tejto kauze, Putin informoval, že s čečenským prezidentom Ahmedom Kadyrovom o nej nediskutoval, ani sa na to nechystá. 

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin. Nemcov bol Putinovým veľkým kritikom - okrem iného aj za politiku Ruska voči Ukrajine. "Poznal som ho osobne," uviedol Putin. "On si vybral cestu politického boja, osobných útokov...ale ja som si na to zvykol".

Putin: Moje dcéry žijú v Rusku

Vladimir Putin dnes na výročnej tlačovej konferencii odpovedal aj na osobnú otázku, ktorá sa týkala jeho dvoch dcér. Uviedol, že obe žijú v Rusku, majú tam trvalý pobyt, vždy študovali len na ruských školách a momentálne sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu. Putin síce najskôr upozornil, že neodpovedá na otázky o svojej rodine, vzápätí však uviedol, že jeho dcéry Marija a Jekaterina sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu. Odmietol však konkretizovať, čím sa zaoberajú.

"Žijú si svoj život, a to dôstojne," konštatoval s tým, že je na ne hrdý. Bližšie podrobnosti odmietol povedať s odvolaním sa na ich bezpečnosť. Agentúra TASS v tejto súvislosti upozornila, že Putin nepoprel informáciu, že jeho dcéra Jekaterina predsedá Fondu národného intelektuálneho rozvoja pri Moskovskej štátnej univerzite (MGU); jej potvrdenie od neho chcel pýtajúci sa novinár. 

V Turecku sa odohráva plazivá islamizácia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na koncoročnej hodnotiacej tlačovej konferencii opäť označil zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou za nepriateľský akt. Upozornil na to, že Turecko sa "hneď začalo kryť Severoatlantickou alianciou". Rusko podľa neho v súvislosti s týmto incidentom najviac nahnevalo to, že ešte nie tak dávno sa Turecko obracalo na Rusko o pomoc pri riešení citlivých otázok.

Najväčšieho pobúrenia sa dočkala sála po tom, ako Putin prirovnal správanie sa Turkov k USA k vulgárnemu aktu. "Neviem, či Turci chcú lízať Američanov na určitom mieste," povedal Putin. "Ale nie som si istý, či to Američania potrebujú," dodal.

Putin vyhlásil, že so "súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať" a konštatoval, že sa snaží zapáčiť Američanom. Upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a vyhlásil, že zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk sa teraz musí obracať v hrobe. 

Turecké lietadlá podľa šéfa Kremľa už predtým narušovali sýrsky vzdušný priestor. Pripomenul, že teraz tam Rusko rozmiestnilo systémy protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: "Nech si (tam) teraz lietajú". Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne.

Ruský a americký plán na urovnanie situácie v Sýrii sa v podstate zhodujú

Rusko nebude nikdy súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Na dnešnej výročnej tlačovej konferencii v Moskve to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Informoval, že podporuje iniciatívu Spojených štátov ohľadom prípravy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii. Rusko je s jej návrhom vo všeobecnosti spokojné. Súčasne vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie. Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské - v tomto sa ruský a americký plán na urovnanie tamojšej situácie plne zhodujú. 

Zhoda je podľa Putina aj v ďalších bodoch mierového plánu: ide o spoločnú prácu politických síl v Sýrii na novej ústave, vytvorenie nástrojov na monitorovanie budúcich predčasných volieb, zorganizovanie samotných volieb a uznanie ich výsledkov. 

Putin ďalej uviedol, že Rusko bude naďalej v Sýrii pokračovať v náletoch, aby podporilo ofenzívy sýrskej vládnej armády, "a to dovtedy, kým bude sýrska armáda tieto operácie podnikať". Okrem toho sa Rusko bude usilovať nadviazať kontakty s opozíciou, ktorá v Sýrii bojuje proti Daeš. V tejto súvislosti ruský prezident vyhlásil, že sa nedomnieva, že by Rusko potrebovalo v Sýrii stálu vojenskú základňu. 

"Rusko nezačalo vojnu v Sýrii," zdôraznil Putin. Podľa neho Moskva podniká v tejto krajine jednotlivé operácie, ktoré nemajú vážnejší vplyv na štátny rozpočet. 

Rusko nechystá sankcie voči Ukrajine, len jej neposkytne zľavy a výhody

Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine nejaké sankcie. Ukrajina už len viac nebude mať úľavy ani výhody, aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s Kyjevom.

Ruský prezident tiež zdôraznil, že Rusko nemá záujem na vyostrení konfliktu na východe Ukrajiny. Upozornil však, že nie je možné riešiť ho cestou fyzickej likvidácie ľudí, ktorí tam žijú. Za Rusko povedal, že je otvorené dialógu s Ukrajinou. Šéf Kremľa upriamil pozornosť na fakt, že vo voľbách "všade na juhovýchode Ukrajiny víťazí opozícia" a vyjadril údiv nad tým, že to nezaznamenala aj vláda v Kyjeve. 

Putin pripomenul, že ukrajinský parlament prijal zákon o osobitnom štatúte Donbasu, pričom sa však ďalej schvaľujú dodatky, ktoré odďaľujú jeho platnosť. Keď však Rusko upozorňuje na túto nežiaducu prax, dostáva od Kyjeva odpoveď, že "všetko sa plní". Pokiaľ ide o realizáciu plánu na riešenie krízy v tejto časti Ukrajiny, Putin označil za manipulácie tie kroky, ktoré Kyjev podniká pri plnení mierových protokolov uzavretých v Minsku. 

Putin na tlačovej konferencii tlmočil názor, že výmena zajatcov by mala byť predmetom dialógu s ukrajinskou stranou. Výmena by "mala byť rovnocenná" a podľa princípu "všetkých za všetkých". Rusko v tejto záležitosti plne podporuje pozíciu Donbasu. Putin takto odpovedal na otázku, či sa uskutoční výmena väznenej Nadije Savčenkovej alebo režiséra Olega Sencova a ďalších. Ruský prezident pritom uviedol, že treba rozlišovať medzi príslušníkmi regulárnej armády a tými, ktorí šli na Ukrajinu bojovať dobrovoľne. 

Rusko je pripravené rozvíjať vzťahy s USA aj po prezidentských voľbách

Rusko "je pripravené a chce" rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby."Budeme spolupracovať s akýmkoľvek prezidentom, ktorého si americký ľud zvolí - jeho je jeho vec," uviedol Putin. Súčasne poznamenal, že "to oni nám chcú hovoriť do toho, koho voliť, Ale my sa nechystáme radiť im". 

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú napäté najmä kvôli kríze na Ukrajine a Sýrii. Rusko ostro namieta aj proti približovaniu sa aliancie k jeho hraniciam. 

 

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu