Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Svet sledoval so zatajeným dychom prevratnú tlačovku Putina: Lízanie análu a veľké priznanie

Vladimir Putin sa dnes poriadne rozrečnil. Zobraziť galériu (14)
Vladimir Putin sa dnes poriadne rozrečnil. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nedával si servítku pred ústa. Ruský prezident dnes privítal neuveriteľných 1390 novinárov, ktorí počúvali bilancovanie jeho politiky vo vzťahu k asi všetkým svetovým a domácim udalostiam. A niekoľko hodinová tlačovka stála naozaj zato. Musel sa na nej cítiť ako rocková hviezda. Okrem iného sa obul Turkov, ktorí podľa neho lížu Američanom zadok. Netradične však prehovoril aj o svojom súkromí a prezradil, ako žijú jeho dcéry!

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v moskovskom Centre medzinárodného obchodu odpovedal na hodnotiacej tlačovej konferencii na otázky novinárov, ktorých sa tento rok na toto podujatie akreditovalo 1390. Ako sa už stalo zvykom, mnohí novinári sa snažia upútať pozornosť hovorcu Kremľa Dmitrija Peškova, aby im dal možnosť položiť otázku hlave štátu, preto si so sebou priniesli transparenty alebo hračky.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Kompletná tlačovka s anglickým prekladom

Toto sú najdôležitejšie body, ktoré dnes vyslovil:

O dcérach Jekaterine a Mariji

Obe žijú v Rusku, majú tam trvalý pobyt, vždy študovali len na ruských školách a momentálne sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu. Putin síce najskôr upozornil, že neodpovedá na otázky o svojej rodine, vzápätí však uviedol, že jeho dcéry Marija a Jekaterina sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu. Odmietol však konkretizovať, čím sa zaoberajú. "Žijú si svoj život, a to dôstojne," konštatoval s tým, že je na ne hrdý. Bližšie podrobnosti odmietol povedať s odvolaním sa na ich bezpečnosť.

Agentúra TASS v tejto súvislosti upozornila, že Putin nepoprel informáciu, že jeho dcéra Jekaterina predsedá Fondu národného intelektuálneho rozvoja pri Moskovskej štátnej univerzite (MGU); jej potvrdenie od neho chcel pýtajúci sa novinár. Na margo projektu spresnil, že nie je dôležité, kto sa mu venuje, "podstatná je práca". Vysvetlil, že projekt inicioval rektor MGU s tým, aby zastrešil inovátorov a tých, ktorí hľadajú špecialistov a inovácie.

Jekaterina
Zobraziť galériu (14)
Jekaterina

O ekonomike

Putin uviedol, že ruská ekonomika prekonala krízu, "prinajmenšom jej vrchol". Vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Podľa jeho slov vláda vedie zodpovednú finančnú politiku a kádrové zmeny nie sú nutné.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O zostrelenej ruskej stíhačke

Zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou označil za nepriateľský akt. Upozornil na to, že Turecko sa "hneď začalo kryť Severoatlantickou alianciou". Turecké lietadlá podľa šéfa Kremľa už predtým narušovali sýrsky vzdušný priestor. Pripomenul, že teraz tam Rusko rozmiestnilo systémy protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: "Nech si (tam) teraz lietajú". Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: greb haber tv)

O tureckom lízaní amerického zadku

Rusko podľa neho v súvislosti s týmto incidentom najviac nahnevalo to, že ešte nie tak dávno sa Turecko obracalo na Rusko o pomoc pri riešení citlivých otázok. Putin vyhlásil, že so "súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať" a konštatoval, že sa snaží zapáčiť Američanom. Putin prirovnal správanie sa Turkov k USA k vulgárnemu aktu. "Neviem, či Turci chcú lízať Američanov na určitom mieste," povedal Putin. "Ale nie som si istý, či to Američania potrebujú," dodal.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O tureckej islamizácii

Upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a vyhlásil, že zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk sa teraz musí obracať v hrobe.

O Sýrii

Rusko nebude nikdy súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Informoval, že podporuje iniciatívu Spojených štátov ohľadom prípravy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii. Rusko je s jej návrhom vo všeobecnosti spokojné. Súčasne vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie. Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské - v tomto sa ruský a americký plán na urovnanie tamojšej situácie plne zhodujú.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O Islamskom štáte

Putin ďalej uviedol, že Rusko bude naďalej v Sýrii pokračovať v náletoch, aby podporilo ofenzívy sýrskej vládnej armády, "a to dovtedy, kým bude sýrska armáda tieto operácie podnikať". Okrem toho sa Rusko bude usilovať nadviazať kontakty s opozíciou, ktorá v Sýrii bojuje proti tzv. Islamskému štátu (IS). V tejto súvislosti ruský prezident vyhlásil, že sa nedomnieva, že by Rusko potrebovalo v Sýrii stálu vojenskú základňu.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O Ukrajine

Vôbec po prvý raz priznal predstaviteľov ruskej armády na Ukrajine. Hovoril síce o vysokých predstaviteľoch, nie o regulérnej armáde. Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine nejaké sankcie. Ukrajina "už len viac nebude mať úľavy ani výhody", aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s Kyjeva. Ruský prezident tiež zdôraznil, že Rusko nemá záujem na vyostrení konfliktu na východe Ukrajiny. Upozornil však, že nie je možné riešiť ho cestou fyzickej likvidácie ľudí, ktorí tam žijú. Za Rusko povedal, že je otvorené dialógu s Ukrajinou.

Šéf Kremľa upriamil pozornosť na fakt, že vo voľbách "všade na juhovýchode Ukrajiny víťazí opozícia" a vyjadril údiv nad tým, že to nezaznamenala aj vláda v Kyjeve. Putin pripomenul, že ukrajinský parlament prijal zákon o osobitnom štatúte Donbasu, pričom sa však ďalej schvaľujú dodatky, ktoré odďaľujú jeho platnosť. Keď však Rusko upozorňuje na túto nežiaducu prax, dostáva od Kyjeva odpoveď, že "všetko sa plní". Pokiaľ ide o realizáciu plánu na riešenie krízy v tejto časti Ukrajiny, Putin označil za manipulácie tie kroky, ktoré Kyjev podniká pri plnení mierových protokolov uzavretých v Minsku.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O Spojených štátoch

Rusko "je pripravené a chce" rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby. "Budeme spolupracovať s akýmkoľvek prezidentom, ktorého si americký ľud zvolí - jeho je jeho vec," uviedol Putin. Súčasne poznamenal, že "to oni nám chcú hovoriť do toho, koho voliť. Ale my sa nechystáme radiť im". Vzťahy medzi Ruskom a USA sú napäté najmä kvôli kríze na Ukrajine a Sýrii. Rusko ostro namieta aj proti približovaniu sa aliancie k jeho hraniciam.

Svet sledoval so zatajeným
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O Borisovi Nemcovovi

vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova musí byť vyšetrená a potrestaná. Súčasne však vyzval neprichádzať s predčasnými závermi. Ubezpečil, že "nikto nebude nikoho kryť", ale apeloval, že "treba vyčkať na súd". Pokiaľ ide o tzv. čečenskú stopu v tejto kauze, Putin informoval, že s čečenským prezidentom Ahmedom Kadyrovom o nej nediskutoval, ani sa na to nechystá.

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin. Nemcov bol Putinovým veľkým kritikom - okrem iného aj za politiku Ruska voči Ukrajine. "Poznal som ho osobne," uviedol Putin. "On si vybral cestu politického boja, osobných útokov...ale ja som si na to zvykol".

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O šéfovi FIFA

Putin označil suspendovaného prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera za "veľmi rešpektovanú osobu". Zároveň navrhol, aby Blatter získal Nobelovu cenu za mier. Podľa Putina je teraz na vyšetrovateľoch, aby určili vinníkov v korupčnej kauze FIFA. "Som presvedčený, že vyšetrovanie určí pravých vinníkov. Pre mňa je pán Blatter veľmi rešpektovanou osobou, ktorá pre rozvoj futbalu na svete vykonala veľmi veľa. Zaslúži si za to Nobelovu cenu za mier," uviedol šéf Kremľa na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Sepp Blatter
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

O Donaldovi Trumpovi

Putin považuje uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa za veľmi talentovaného človeka a za absolútneho lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Donald Trump
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: TlačovkaRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu