Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri raketovom útoku zahynul obávaný militant Kuntár: Je dobré, že nie je súčasťou sveta, vyhlásil minister

Samír Kuntár
Samír Kuntár (Zdroj: Reuters)

BEJRÚT - Pri izraelskom raketovom útoku na sýrsku metropolu Damask zahynul dnes libanonský militant Samír Kuntár, dlhodobo väznený v Izraeli kvôli útoku z roku 1979, pri ktorom zomreli štyri osoby. Židovský štát ho prepustil v roku 2008 v rámci výmeny väzňov s libanonským šiitským hnutím Hizballáh. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrskych lojalistov. Kuntárovu smrť potvrdil na sociálnej sieti Facebook aj militantov brat, ktorý ho označil za mučeníka.

Jeho zabitie privítal izraelský minister výstavby Joav Gallant, ktorý pre rozhlasovú stanicu Israel Radio uviedol: "Je dobré, že ľudia ako Samír Kuntár nie sú súčasťou nášho sveta."

Na otázku, či útok vykonal Izrael, Gallant odpovedal: "Nepotvrdzujem ani nevyvraciam nič, čo sa týka tejto záležitosti."

Iní izraelskí predstavitelia sa k prípadu odmietli vyjadriť.Kuntár sa po prepustení z izraelského väzenia v roku 2008 pravdepodobne pripojil k Hizballáhu, ktorý je činný aj v Sýrii.

 

 

Hoci sa Izrael formálne neangažuje v sýrskom konflikte, príležitostne tam bombarduje ciele v snahe zabrániť tomu, aby sa Hizballáh dostal k pokročilým zbraniam od Damasku alebo aby napádal Izraelčanov zo sýrskeho územia.

Podľa izraelskej armádnej rozhlasovej stanice Galei Cahal bola predmetná akcia zameraná skôr na odstránenie hrozieb, ktoré Kuntár predstavoval, než na "pomstu" za jeho útok z roku 1979.

Viac o téme: HizballáhSamír KuntárJoav Gallant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu