Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kňazovi v Poľsku sa nepáčilo, čo sa píše v novinách: Rozhodol sa z redakcie vyhnať diabla!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Katolícky kňaz sa v Poľsku v sprievode asi päťdesiatky svojich verných z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vyhrala nedávne parlamentné voľby, pokúsil o vyháňanie diabla z liberálneho a veľmi čítaného denníka Gazeta Wyborcza.

Podľa agentúry AFP predniesol kňaz príslušnú modlitbu pred sídlom novín, kde mu robili spoločnosť ďalší veriaci nesúci ikonu Panny Márie a transparent s nápisom "Krížová výprava za vlasť".Akciu organizátori zdôvodnili údajnými klamstvami, ktoré vraj i ďalšie poľské médiá píšu o vláde PiS. Na sprievod sa z kancelárií novín zniesla spŕška listov, na ktorých boli humorné obrázky s heslami brániacimi nezávislosť tlače.

Poľské médiá sú k pôsobeniu PiS veľmi kritické, obzvlášť kvôli snahe novej vládnej garnitúry vykonať čo najviac personálnych zmien v citlivých štátnych inštitúciách. PiS a prezident Andrzej Duda sa napríklad pokúšajú dosadiť do ústavného súdu nových členov s názormi blízkymi vodcovi strany Jaroslawovi Kaczyńskému. Proti tomu vystúpila ako opozícia, tak ústavný súd. Nad budovou Gazety Wyborczej, ktorú založil bývalý antikomunistický disident Adam Michnik, už nejakú dobu vlaje vlajka s nápisom "Ústava bez cenzúry".

Viac o téme: PoľskoKnažGazeta Wyborcza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu