Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Maďarsku volia predsedu vládnej strany Fidesz: Orbánovi sa nik v strane nepostavil

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Voľba predsedu strany a štyroch podpredsedov je na programe dnešného XXVI. zjazdu maďarskej vládnucej strany Fidesz, ktorý sa začal dnes v Budapešti.

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság na všetky uvedené posty je nominovaný len jeden kandidát, pričom na post predsedu kandiduje doterajší šéf strany a premiér Viktor Orbán.Na zjazd, ktorý sa koná v jednom z pavilónov výstaviska Hungexpo, pozvali 1590 delegátov. Z nich prišlo 1185. Delegáti privítali Orbána mohutným spontánnym potleskom. 

Zjazd otvoril prejavom budapeštiansky starosta István Tarlós, ktorý však nie je členom Fideszu, poznamenal Népszabadság. Okrem iného pochválil Orbánovu vládu, že ako prvá rozpoznala riziko migračnej vlny."Väčšina európskych politikov neberie do úvahy názory voličov - vzdialila sa od pôvodných ideí a od reality," povedal Tarlós s poznámkou, že väčšie krajiny Európskej únie majú väčší vplyv vďaka svojmu hospodárskemu statusu.

Zjazd Fideszu sa mal konať pôvodne v nedeľu 15. novembra, avšak vláda nariadila na ten deň kvôli teroristickým útokom v Paríži deň štátneho smútku. "Zjazd strany je vždy slávnosťou a v terajšej situácii nie je možné oslavovať," zdôvodnil Orbán odročenie zjazdu.

Viac o téme: Viktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu