Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Strojca útokov v Paríži mohol mať v pláne aj atentáty v Birminghame

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN – Predpokladaný strojca teroristických útokov, ku ktorým došlo pred mesiacom v Paríži, mohol zrejme plánovať aj spáchanie útoku v britskom Birminghame. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom dnes informoval britský nedeľník Mail on Sunday.

Nedeľník spresnil, že v mobile Abdelhamida Abaaouda sa našli fotografie rôznych miest Birminghamu, kde sa teraz ešte stále môžu nachádzať jeho predpokladaní spoločníci. Pri tomto svojom tvrdení Mail of Sunday vychádza z faktu, že podľa výpisov telefonických hovorov Abaaoud do Birminghamu pravidelne telefonoval a pár týždňov pred útokmi v Paríži ho niekoľkokrát navštívil. V meste mal údajne známych pôvodom z Maroka.

Mail on Sunday poznamenáva, že britská polícia momentálne  preveruje možnú spojitosť medzi extrémistickou organizáciou Islamský štát a možnými podozrivými osobami v Birminghame ako "záležitosť, ktorá vyvoláva mimoriadne veľké znepokojenie". Zdroj dodal, že britská polícia veľmi tesne spolupracuje s kolegami z Francúzska a Belgicka, ktoré sa zaoberajú vyšetrovaním atentátov v Paríži.

K sérii teroristických útokov v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis došlo presne pred mesiacom, 13. novembra. Terčom útokov boli v piatok večer hojne navštevované reštaurácie, kaviarne a bary v 10. a 11. parížskom obvode a národný futbalový štadión. V obľúbenom klube Bataclan trojica islamistov zadržiavala niekoľko hodín ako rukojemníkov návštevníkov koncertu americkej metalovej skupiny. Celkovo si tieto útoky vyžiadal 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

Abaaoud je považovaný za strojcu série útokov. O život prišiel 18. novembra pri policajnej razii na predmestí Saint-Denis, kde sa skrýval v konšpiračnom byte s ďalšími osobami. Mail on Sunday v dnešnom vydaní špekuluje, že v Birminghame bol aj ďalší predpokladaný člen "parížskej" teroristickej bunky, Salah Abdeslam, ktorý je po atentátoch v Paríži na úteku a predpokladá sa, že by sa mohol skrývať v Sýrii.

Viac o téme: Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu