Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ukrajina sa obáva provokácií: Ruským lietadlám zakázala prelety

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KYJEV - Ukrajina dnes zakázala tranzitné lety všetkých ruských leteckých spoločností cez svoj vzdušný priestor. V Kyjeve to oznámil premiér Arsenij Jaceňuk.

Moskva by podľa premiéra mohla zneužívať ukrajinský vzdušný priestor k provokáciám. Vláda už vydala príslušný pokyn ukrajinskej správe civilného letectva Ukraeroruch, povedal premiér na zasadnutí kabinetu.

Na zasadnutí vlády sa rozhodlo aj o tom, že štátny monopol Naftogaz nebude v Rusku kupovať žiadny ďalší plyn, aby sa znížila energetická závislosť krajiny na Moskve.

"Ruské letecké spoločnosti a ruské lietadlá už nemajú právo využívať ukrajinský vzdušný priestor," konštatoval Jaceňuk. Rozhodnutie je podľa neho spojené aj s "terajšou vyostrenou vojenskou a zahraničnopolitickou situáciou."

Rusko môže zneužiť ukrajinský vzdušný priestor k provokáciám, povedal predseda vlády bez ďalšieho spresnenia. Letecké spojenie medzi ruskými a ukrajinskými mestami fakticky nefunguje už od konca októbra, kedy Kyjev zakázal lety na Ukrajinu ruským spoločnostiam, ktoré prevádzkujú linky na anektovaný Krym.

Moskva odvetou odoprela lety do Ruska piatim ukrajinským leteckým spoločnostiam. Zákaz tranzitných letov pre ukrajinské lietadlá Rusko vydalo už vlani. Kyjev podľa Jaceňuka dúfal, že Rusko sa odhodlá ku konštruktívnemu dialógu o obnovení leteckej dopravy. Pretože sa to nestalo, bolo schválené dnešné rozhodnutie, povedal premiér.

Viac o téme: UkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu