Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V parlamente sa strhla poriadna bitka: VIDEO Poslanci proti sebe fackami, prvý schytal premiér

Počas rečnenia Arsenija Jaceňuka sa strhla v parlamente bitka. Zobraziť galériu (4)
Počas rečnenia Arsenija Jaceňuka sa strhla v parlamente bitka. (Zdroj: Foto: SITA)

KYJEV - Poriadne rušno bolo dnes v ukrajinskom parlamente. Prejav premiéra Arsenija Jaceňuka prerušil poslanec, ktorý ho doslova odstavil od rečníckeho pultu. Následne sa v parlamente strhla bitka, poslanci sa tĺkli hlava-nehlava. Po tom, čo si vymenili facky, buchnáty a nadávky, ospravedlnili sa o pokračovali v rokovaní.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v parlamente zverejnil odpočet činnosti vlády za uplynulé obdobie a informoval, že jeho kabinet dnes doručil do Najvyššej rady návrh štátneho rozpočtu na rok 2016. Vysvetlil, že práca na ňom trvala dlhšie kvôli príprave daňovej reformy.

V parlamente sa strhla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Jeho dnešné vystúpenie prerušila bitka poslancov. Ako informovala agentúra TASS, do bitky sa pustili zástupcovia vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP) s poslancami Ľudového frontu, ktorý vedie Jaceňuk. Bitka vypukla v dôsledku výroku Jaceňuka, že nezodpovedá za konanie ministrov, ktorí nie sú členmi jeho strany. Bitka trvala niekoľko minút, po nej sa obe strany navzájom ospravedlnili a schôdza pokračovala ďalej.

Pozrite si videá, ktoré situáciu zachytávajú

 

Premiér je pripravený vzdať sa funkcie

Vo svojej následnej replike Jaceňuk ubezpečil, že je pripravený vzdať sa funkcie premiéra, ak o tom parlament rozhodne. Uviedol, že pri nástupe do funkcie si bol vedomý toho, že za nepopulárne reformy, ktoré Ukrajina potrebuje, príde o časť popularity u občanov. Reagoval tým na otázku poslanca za BPP, či nemieni odstúpiť dobrovoľne.

V parlamente sa strhla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

V súlade s rokovacím poriadkom vláda po zverejnení správy o svojej činnosti prichádza o imunitu a poslanci môžu iniciovať jej odvolanie. Jaceňuk v príhovore uviedol, že prioritou vlády v roku 2016 bude reforma školstva a zdravotníctva, nová daňová politika, bezvízový režim s EÚ, privatizácia, decentralizácia a ukončenie reformy justície.

Upozornil, že pre realizáciu tohto plánu činnosti je nutné, aby poslanci schválili návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok a celý rad ďalších dôležitých zákonov, napríklad takých, ktoré by zjednodušili privatizáciu.

V parlamente sa strhla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Demonštranti žiadajú odstúpenie vlády

Pred budovou parlamentu v Kyjeve sa dnes zišli demonštranti, ktorí žiadajú odstúpenie Jaceňukovej vlády. Ako poznamenala agentúra RIA Novosti, poslanci viacerých frakcií deklarovali, že na základe odpočtu vlády môže byť prijaté rozhodnutie o odvolaní premiéra i celej vlády. Ukrajinskí politológovia nevylučujú, že vo funkcii premiéra by Jaceňuka mohol nahradiť šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov, gubernátor Odeskej oblasti Michail Saakašvili či predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman.
    

Viac o téme: ParlamentBitkaPremiérUkrajinaArsenij Jaceňuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu