Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia rana propagande Islamského štátu: Anonymous hlási prvé úspešné útoky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: youtube.com)

PARÍŽ - Už viac ako 5500 účtov priaznivcov radikálnej organizácie Islamský štát (IS) na sociálnej sieti Twitter napadlo od vyhlásenia vojny islamistom hackerské aktivistické hnutie Anonymous, informovala včera agentúra AFP. Hackeri sľúbili, že islamistov potrestajú za piatkové atentáty v Paríži, ktoré si vyžiadali 129 obetí.

Vojnu hnutie Anonymous vyhlásilo Islamskému štátu v pondelok s tým, že "útoky nemôžu byť nepotrestané". Hnutie včera zverejnilo zoznam sabotovaných účtov pod hashtagom #daeshbags, ktoré spojilo s arabskou skratkou pre Islamský štát (DAIŠ) používanú aj vo Francúzsku a anglické slovo douchebags označujúce otravných ľudí.

Odborník na počítačovú bezpečnosť Olivier Laurell podľa agentúry AFP varoval, že akcia hnutia Anonymous by mohla byť kontraproduktívna. Islamisti podľa neho pravdepodobne začnú oveľa viac strážiť svoje účty, čo môže skomplikovať vyšetrovanie.

Hnutie Anonymous je medzinárodnou sieťou počítačových hackerov a aktivistov, ktoré podniká kybernetické útoky v mene obrany slobodného internetu. V minulosti sa terčom stali webové stránky nadnárodných spoločností, justície či vládnych orgánov v mnohých krajinách. V Českej republike kedysi hnutie napadlo portály politických strán a pozmenilo aj stránky Ochranného zväzu autorského.

Medzi napadnutými účtami boli napríklad:

https://twitter.com/JackIsPIG
https://twitter.com/najialardan
https://twitter.com/bndijla
https://twitter.com/bayan19661
https://twitter.com/froott1
https://twitter.com/yemen78979
https://twitter.com/moslm1aftakr
https://twitter.com/garibmou5
https://twitter.com/Abou_Louai2015
https://twitter.com/AisddoltniAssd
https://twitter.com/Obaidullah52531

Viac o téme: ISAnonymus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu