Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európa sa zjednocuje v boji proti Islamskému štátu: Británia pritvrdí, odplatu sľubuje aj Putin!

Vladimir Putin a David Cameron Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin a David Cameron (Zdroj: David Cameron)

LONDÝN/DAMASK – Britský premiér David Cameron vypracuje komplexnú stratégiu britského boja s islamskou republikou. V dokumente bude takisto rozoberať, prečo sa domnieva, že by sa Londýn mal zapojiť do náletov na islamistov v Sýrii, uviedla britská spravodajská stanica BBC. Na extrémistov plánuje pritlačiť aj ruský prezident Vladimir Putin.

Hlava Ruskej federácie navyše prikázala armáde v Sýrii, aby spolupracovala s Francúzskom ako so spojencom v spoločnej protiteroristickej operácii. Podľa agentúry Reuters tomuto rozhodnutiu predchádzal telefonický rozhovor Putina s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, v ktorom sa dohodli na koordinácii svojich armád v boji s extrémistickým Islamským štátom. 
Ruské štátne médiá následne informovali, že francúzskej lietadlovej lodi bude v pokračujúcich operáciách v Sýrii asistovať ruská vojenská loď Moskva. 

Británia vypracuje vlastnú stratégiu boja proti IS

Londýn sa doteraz podieľal na spojeneckých operáciách iba v Iraku. Nálety v Sýrii v roku 2013 odmietli poslanci. Cameron však teraz dúfa v novej hlasovania."Vypracuje jednotnú stratégiu pre boj s Isil (Islamský štát), naši predstavu stabilnejšieho a pokojnejšieho Blízkeho východu. Táto stratégia by podľa môjho názoru mala zahŕňať aj akciu v Sýrii, o ktorej som už predtým hovoril," uviedol Cameron v parlamente.

David Cameron
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Naši spojenci nás o to žiadajú a myslím, že dôvod, prečo to urobiť, je po parížskych útokoch ešte silnejší," dodal.Aj Francúzsko bolo najprv súčasťou koalície, ktorá útočil proti islamistom len v Iraku. Od konca septembra ale začalo francúzskej letectvo útočiť aj na ciele v Sýrii.

Odplata Islamskému štátu je podľa Putina nevyhnutná

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že armáda zintenzívni letecké údery proti radikálom v Sýrii. Požiadal už ministerstvo obrany a ďalších armádnych predstaviteľov, aby mu predložili návrhy, ako operáciu pozmeniť, uviedla agentúra AP. Ako upozornil Putinov hovorca Dmitrij Peskov, neznamená to, že Moskva do krajiny plánuje vyslať pozemné jednotky. Už dnes Rusi podnikli v Sýrii "významné množstvo" leteckých úderov, uviedli americkí predstavitelia. Na radikálov útočili z lietadiel aj raketami odpálenými z lodí.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rusko podniká letecké údery proti ozbrojencom v Sýrii od konca septembra. Islamský štát (IS), ktorý ovláda rozsiahle územia v Sýrii i susednom Iraku, sa prihlásil k útoku na ruské lietadlo, ktoré sa zrútilo 31. októbra v Egypte. Uviedol, že ide o odvetu práve za ruskú leteckú kampaň v Sýrii, kde je Moskva jedným z hlavných stúpencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Putin dnes oznámil, že ruské operácie v Sýrii "budú nielen pokračovať, ale že sa ešte zintenzívnia, aby si zločinci uvedomili, že odplata je nevyhnutná".

Francúzsko opäť bombardovalo Islamský štát

Francúzske letectvo podniklo v noci na dnes ďalšie nálety na sýrske mesto Rakka, ktoré je baštou radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA s tým, že údery mierili na veliteľstvo a tiež na náborové a výcvikové stredisko islamistov.

Hovorca francúzskej armády podľa Reuters oznámil, že do bojových misií nad Rakkou sa zapojilo desať stíhačiek. Tie odštartovali zo základní v Jordánsku a v Spojených arabských emirátoch.

Štáty Európskej únie sľúbili Francúzsku pomoc

Francúzsko po piatkových teroristických útokoch požiadalo Európsku úniu, aby po prvý raz v histórii aktivovala článok, ktorý ostatných členov zaväzuje všetkými prostriedkami napadnutej krajine pomôcť. Členské štáty pomoc jednomyseľne prisľúbili. Francúzska polícia naďalej vykonáva razie po celej krajine. Vyšetrovatelia stále ešte nemajú všetky informácie o útoku na štadión Stade de France, kde bol aj prezident François Hollande. Takisto identita všetkých obetí nie je doteraz známa. Podľa médií ale polícia objavila ďalší automobil a tiež prenajaté hotelové izby a dom, ktorý teroristi údajne využili.

Európa sa zjednocuje v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsko sa tiež snaží vytvoriť širokú koalíciu, ktorá by bojovala proti radikálnemu hnutiu Islamský štát, ktoré sa k atentátom prihlásilo. Hollande dnes v tejto veci rokoval s americkým ministrom obrany Johnom Kerrym a budúci týždeň sa chystá navštíviť Washington a Moskvu. O IS dnes telefonicky Hollande hovoril is iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Francúzsko medzitým zintenzívnilo nálety na IS a v noci na dnes opäť bombardovalo sýrsku Rakku, ktorá je baštou islamistov.

Výbor ministrov Rady Európy odsúdil barbarské útoky v Paríži

Výbor ministrov Rady Európy (RE), ktorý zastupuje vlády 47 členských štátov tejto paneurópskej organizácie, v dnešnom stanovisku čo najdôraznejšie odsúdil barbarské útoky v Paríži z minulého piatka. Výbor ministrov RE oznámil, že sa klania pamiatke všetkých obetí útokov a zdieľa zármutok ich rodín a príbuzných.

"Tvárou v tvár týmto tragickým udalostiam a útokom proti ďalším členským štátom, Rada Európy je odhodlaná pokračovať v rozhodnom boji proti terorizmu, v súlade so zásadami slobody, demokracie, ľudských práv a právneho štátu, ktoré sú najlepšou obranou proti šíreniu nenávisti," uvádza sa v dokumente Rady Európy.

Výbor ministrov, ktorý má právomoc vydávať záväzné rozhodnuti

Európa sa zjednocuje v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)
a v mene Rady Európy, zároveň potvrdil svoje odhodlanie bojovať proti všetkým druhom a formám netolerancie a diskriminácie, ako aj všetkým prejavom násilia na základe náboženstva.

Rada Európy podľa tohto stanoviska bude aj naďalej považovať za najvyššiu prioritu implementáciu Akčného plánu na boj proti násilnému extrémizmu a radikalizácii vedúcej k terorizmu, ktorý bol prijatý v máji tohto roka.

Viac o téme: RuskoFrancúzskoVladimir PutinDavid CameronParížFrancois HollandeIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu