Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Francúzsko žiada pomoc: Prvýkrát v histórii sa aktivuje článok EÚ o vzájomnej podpore

Jean-Yves Le Drian a Frederica Mogherini Zobraziť galériu (2)
Jean-Yves Le Drian a Frederica Mogherini (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Európska únia po piatkových útokoch v Paríži prvýkrát vo svojej histórii aktivuje článok únijnej zmluvy o tom, že ostatné krajiny napadnutému štátu poskytnú pomoc a podporu všetkými prostriedkami. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian dnes novinárom povedal, že jeho kolegovia túto žiadosť Paríža jednomyseľne podporili. O konkrétnej podobe chce Francúzsko s partnermi rokovať dvojstranne.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian na twitteri oznámil, že o to dnes svojich kolegov požiadal na rokovaní v Bruseli. Podľa českého ministerstva obrany ostatní ministri túto žiadosť podporili.Čo presne využitie siedmeho paragrafu 42. článku zmluvy znamená, zatiaľ nie je presne jasné. Le Drian naznačil, že môže ísť o priamu podporu a zapojenie do operácií v Sýrii a Iraku alebo o prevzatie časti úloh, ktoré francúzske jednotky teraz plnia inde vo svete.

Práve tak vidí najpravdepodobnejší možný český príspevok minister obrany Martin Stropnický. V africkom Mali totiž v operácii EÚ českí vojaci pôsobia spoločne s Francúzmi. Český kontingent by tam podľa Stropnického malo byť možné navýšiť a francúzska strana by tak mohla svojich vojakov využiť inak. "Myslím, že každá krajina sa bude podieľať na uplatnení 42. článku. Je to silný politický akt," povedal Le Drian.

Text príslušného siedmeho paragrafu 42. článku Lisabonskej zmluvy uvádza, že "ak sa členský štát stane na svojom území terčom ozbrojenej agresie, poskytnú mu ostatné členské štáty pomoc a podporu všetkými prostriedkami, ktoré sú v ich moci".​

Český minister obrany Martin Stropnický pred schôdzkou zmieňoval užšiu výmenu spravodajských informácií, priamu žiadosť Paríža o českých vojakov nepredpokladal. Podľa správy ministerstva obrany na twitteri Stropnický na rokovaní "prisľúbil vojenskú podporu ČR podľa našich možností".

Francúzsko už po piatkových útokoch, ktoré si vzali život 129 ľudí, zintenzívnila letecké operácie proti pozíciám Islamského štátu (IS) v Sýrii. Práve táto organizácia sa k parížskym atentátom prihlásila. Do oblasti mieri francúzska lietadlová loď. Prezident Francois Hollande tiež vyzval k vzniku širokej medzinárodnej koalície, ktorá by proti IS bojovala.

Nemôžeme všetko robiť sami

Francúzsky minister Le Drian dnes tiež zdôraznil, že už samotný jednomyseľný súhlas európskych partnerov s požiadavkou Francúzska je jasným politickým signálom. Paríž podľa neho začne s partnermi z EÚ o konkrétnej podobe pomoci rokovať už v najbližších hodinách. Le Drian pripomenul rozsiahle francúzske zapojenie do operácií v rôznych častiach Afriky, potrebu posilniť operácie v Sýrii a chrániť aj vlastné územie. "Povedal som svojim partnerom, že to nemôžeme robiť všetko sami," pripustil.

Jean-Yves Le Drian
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Všetci to berú ako útok na Európu, na európsky spôsob života a tiež sa podľa toho chcú zachovať," opísal atmosféru na rokovaní Stropnický. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová povedala, že po dnešnom ministerskom súhlase už k aktivácii príslušnej časti únijnej zmluvy nie je potrebné nejaké ďalšie formálne schvaľovanie.
 
"Neznamená to misiu či operáciu v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (CSDP). Znamená to bilaterálnu pomoc a podporu, ktorú môže EÚ koordinovať, ak to bude užitočné a nutné," vysvetlila.
Viac o téme: FrancúzskoEurópska úniaúnijná zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu