Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

USA: Dohodu o protiraketovom systéme chceme mať do konca roka

VIEDEŇ - Spojené štáty chcú dosiahnuť dohodu o rozmiestnení častí svojho protiraketového systému vo východnej Európe do konca tohto roka.

V piatok o tom informoval americký predstaviteľ Mark Pekala z oddelenia pre európske a eurázijské záležitosti amerického ministerstva zahraničných vecí novinárom povedal, že oficiálne rokovania s Poľskom a Českou republikou o protiraketovom systéme sa začali a "dohody by sme chceli mať hotové do konca roka".

Pekala to povedal v kontexte vyjadrení ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, ktorý v piatok pre moskovský denník Moskovskije Novosti napísal, že protiraketový štít ohrozuje Rusko a spoluprácu v OSN. "Ak naši západní partneri umiestňujú časti amerického národného protiraketového štítu pod zámienkou "iránskej hrozby"... tak potom aký význam má Bezpečnostná rada OSN?" napísal Lavrov.

"Dúfam, že naši americkí partneri o tom premýšľajú, obzvlášť, keď nás vyzývajú na boj proti hypotetickej hrozbe a zatiaľ vytvárajú skutočnú hrozbu pre našu bezpečnosť," píše v komentári ruský minister. Americkí predstavitelia tvrdia, že obranný systém v Európe nebude namierený proti Rusku a v porovnaní s obrovským raketovým arzenálom Ruska by preň ani nepredstavoval hrozbu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu