Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NY Times opäť píše o zázračnej dedinke zo Slovenska: Veľká chvála, zrúcala predsudky o Rómoch

Úvod článku Zobraziť galériu (3)
Úvod článku (Zdroj: NY TIMES)

WASHINGTON – Renomovaný americký denník The New York Times opäť spomenul Slovensko ako príklad úspešnej práce s Rómami. Tentoraz si nás všimli priamo editori novín. Spišský Hrhov podľa nich rúca škaredé rómske stereotypy. Editoriál zverejnil denník včera na svojom webovom portáli a dnes v tlačenom vydaní.

Zázračná dedinka na východe Slovenska našla recept, ako na Rómov: Píšu o nej v NY Times

Dvanásť miliónov Rómov v Európe podľa editorov stále čelí sociálnemu vylúčeniu, nedostatočnému vzdelávaniu, vysokej nezamestnanosti a chudobe. Nepekné stereotypy vykresľujúce ich ako sociálne zaostávajúcich sa totiž vytrvalo držia pri živote. "V Európe však sú miesta, kde ľudia nachádzajú spôsoby, ako ukončiť túto historickú škaredosť," napísali novinári.

Jedným z tých miest je dedina Spišský Hrhov na Slovensku, o ktorej začiatkom mesiaca pre denník napísal aj reportér Rick Lyman. Editori si myslia, že Spišský Hrhov ukázal, čo je možné. Pripomenuli, že pred dvoma desaťročiami tam pracovné miesta vysychali a počet obyvateľov sa scvrkával, zvyšujúc percento Rómov.

NY Times opäť píše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, TASR)

"Dedina sa rozhodla o svojich rómskych obyvateľov postarať a založila komunitné firmy, ktoré ich zamestnali, a pomohla im postaviť slušné domy," zdôraznili editori. Vysvetlili, že Rómovia predtým žili v chatrčiach a mnohé z ich detí boli posielané do špeciálnych škôl a segregované. Dnes majú prácu a bývajú v tehlových domoch s tečúcou vodou a elektrinou. "Deti už nie sú v školách segregované a traja tamojší Rómovia sú na vysokej škole," uviedli editori.

Ďalším príkladom úspešného prekonania diskriminácie voči Rómom je podľa editorov Francúzsko, kde dnes 27-ročná Rómka Anina Ciuciu kandiduje do senátu. Jej rodičia utiekli pred 20 rokmi pred diskrimináciou z Rumunska. Vo Francúzsku v tom čase nechodilo pravidelne do školy až 67 percent rómskych detí. Anina vyštudovala právo na renomovanej univerzite Sorbonne a teraz sa snaží stať prvou rómskou senátorkou v histórii Francúzska. "Ako ukazujú príklady zo Spišského Hrhova a pani Ciuciu, jedinou vecou brániacou Rómom stať sa produktívnymi európskymi občanmi sú predsudky," napísali editori.

Viac o téme: RómoviaSlovenskoNew York Times
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu