Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragédia v rumunskom nočnom bare: Počet obetí stúpol na 41

Tragédia v nočnom klube Colektiv vyvolala vlnu demonštrácií.
Tragédia v nočnom klube Colektiv vyvolala vlnu demonštrácií. (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Ďalších deväť ľudí podľahlo v sobotu zraneniam súvisiacim s popáleninami, ktoré utrpeli pred vyše týždňom pri požiari v nočnom klube v rumunskej metropole Bukurešť. Celkový počet obetí tragédie tak stúpol na 41, informovali rumunské úrady, ktoré citovala agentúra AP.

Mnohí Rumuni pripisujú vinu za smrtiaci požiar nedostatočným bezpečnostným predpisom. Premiér Victor Ponta v stredu odstúpil aj s celou svojou vládou v reakcii na vlnu masových protestov, ktorú podnietila tragédia z 30. októbra. 

Dve z najnovších obetí zomreli v Holandsku, kam rumunské úrady transportovali celkovo osem osôb zranených pri požiari. Vyše 100 ľudí zostáva stále hospitalizovaných, z nich viac ako 40 je vo vážnom alebo kritickom stave.  

Demonštrácie za lepšie riadenie krajiny a skoncovanie s korupciou, vyvolané požiarom nočného klubu, pokračovali v sobotu už piaty deň po sebe. Do ulíc Bukurešti vyšlo v sobotu večer niekoľko tisíc ľudí, čo bolo menej než v predchádzajúcich dňoch. 

Protikorupčná prokuratúra okrem toho v sobotu oznámila, že vzala do väzby starostu mestskej časti Bukurešti, v ktorej sa nachádza vyhorený klub. Starosta podľa vyšetrovateľov vydal klubu povolenie na prevádzku napriek chýbajúcemu súhlasu hasičov. 

Požiar vypukol v bukureštskom pivničnom klube Colectiv počas heavymetalového koncertu. Návštevníci utekali v panike jediným východom, pričom vznikla tlačenica, ktorá si vyžiadala 180 zranených.

Viac o téme: PožiarRumunskoColectiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu